Jak si najít bohatého manžela!

recenze

Jak si najít zámožného manžela snadno a rychle (2023) 3 z 5 / bookbug_cz
Jak si najít zámožného manžela snadno a rychle

Jako fanoušek knih brilantních autorek Jane Austen a Evie Dunmore jsem si od této knihy představovala takový mix toho, co nabízí ony dvě. Lákala mě atmosféra staromódní Anglie a existence mladých cílevědomých dívek, které mají vlastní názor a nebaví se ho říct nahlas. Tady jsem ale byla lehce zklamaná a bohužel mi celkově kniha moc nesedla. Asi byla víc antifeministická, než jsem byla ochotná zkousnout.

Po smrti rodičů se Kitty Talbotová stává hlavou rodiny a ze dne na den je nucena řešit ohromné dluhy, které jim otec zanechal. Jako nejstarší ze čtyř sester to ale nemá rozhodně jednoduché. Slibné zasnoubení s Charlesem Linfieldem bohužel ztroskotalo a dívka tak musí najít nového potencionálního a hlavně zámožného nápadníka. Sňatek s ním by tak vyřešil jejich závratné dluhy a přinesl by naději na zachování rodinného majetku.

Kitty se společně se svou mladší sestrou Cecily vydává do Londýna za tetičkou Dorothy, od čehož si slibuje uvedení do té nejlepší společnosti. Kéž by v té době existoval nějaký katalog vhodných mužů na ženění (nebo třeba takový Tinder) a ona by si tak mohla odpustit náročné napařování a předstíranou bezradnost a směšnou eleganci. Kitty se to ale skutečně podaří a téměř během pár dnů si dokonale omotá kolem prstu naivního Archieho, který pochází z té nejlíp situované rodiny. Jaké štěstí, že? Ono by to možná i vyšlo, kdyby se do toho nevložil chlapcův ochranitelský bratr James, který dívčiny záměry okamžitě prokoukne. A tak spolu uzavřou tichou dohodu. Ona nechá Archieho na pokoji a on jí pomůže se rychle a dobře vdát za někoho jiného.

Možná by to bylo skvělé čtení, kdyby autorka tak často zásadně neměnila styl psaní. Občas využívala dobového žargonu, občas současné mluvy. Až moc často jsem poslouchala Kittino naříkání a mrzí mě, že se zde neobjevilo více zvratů a „momentů“ mezi Kitty a Jamesem. Na romantiku jsem si musela počkat dlouho, a to byla vážně škoda.


Jak si najít zámožného manžela snadno a rychle Jak si najít zámožného manžela snadno a rychle Sophie Irwin

Vtipná, moderní, svižná, vynikající prvotina, jejíž nekonvenční mladá hrdinka Kitty Talbotová se vrhá do víru londýnské společenské sezony, aby našla bohatého manžela. Jiná možnost než stát se zlatokopkou jí totiž nezbývá: topí se... více


Komentáře (0)

Přidat komentář