Jak zkrotit svůdníka?

recenze

Jak zkrotit svůdníka (2022) 5 z 5 / bookbug_cz
Jak zkrotit svůdníka

Evie Dunmore přichází s dokonalou kombinací dnešní oddechové literatury. Na jedné straně tu máte dominantní romantickou linku mezi sufražetkou Lucií a svobodomyslným Tristanem, na straně druhé pak momenty protkané historickými milníky té doby. Rok 1880 je pořád rokem, kdy se ženy stávaly v den sňatku majetkem svého muže, a to doslova. Její tělo, peníze, důstojnost – to vše už patřilo jejímu manželovi. Doba ovládaná muži se k ženám nestavěla zrovna přívětivě, a proto se začaly formovat sufražetky – hnutí žen, které se denně snažily zvýšit povědomí o nutnosti zrušit zákon tykající se majetku žen nebo naopak – obohatit výsledky voleb i o silné ženské hlasy.

Lucie i Tristan pocházejí z rodinného prostředí, které nebylo nikdy zrovna ideální, a tak jsou jejich představy o životě – především tom manželském – značně pošpiněny zážitky z dospívání. Lucie se už dávno smířila s tím, že bude radši starou pannou než majetkem muže a svůj život obětuje práci. Pro svou věc je zapálená a připravena jít i přes mrtvoly. Někdy bohužel i za cenu opovržení vlastní rodiny. Tristan si zase užívá života do té doby, než jeho starší bratr přijde tragicky o život a on se dostane na první místo v žebříčku vhodného dědice své rodiny. Nemá v plánu se otci jakkoliv podřizovat, a tak i on začíná spřádat plány na lepší zítřky.

Oba jsou nuceni spolu pracovat jako spolumajitelé nakladatelství, oba mají své zájmy a oba k sobě navzájem nachází cestu plnou náklonnosti a důvěry. Ale jak už to tak bývá, cesta k cíli bývá náročná a trnitá. Navíc, pokud jsou hlavní aktéři tvrdohlavé povahy.

Tuhle knihu doporučuji všemi deseti. Je čtivá, zajímavá, neustále se tam něco děje, takže se nemusíte trápit hluchými místy a nudou. Ano – je tam romantická linka, ale je vzrušující, atraktivní a vůbec ne blbá. Miluju to a vy musíte taky! Teda – pokud čtete tento typ literatury. Nikoho nepřemlouvám, jen doporučuji.

Jak zkrotit svůdníka Jak zkrotit svůdníka Evie Dunmore

V srdci Londýna se schyluje k bitvě mezi rozumem a citem. Lady Lucie zuří. S pomocí skupinky oxfordských sufražetek se jí konečně podařilo nashromáždit dostatek jmění, aby mohla ovládnout jedno z hlavních londýnských nakladatelst... více

Komentáře (0)