Jan Štifter - Paví hody
recenze
Paví hody (2022) / luciinyknihyPaví hody mají opravdu nádhernou obálku, která zaujme na první pohled. Uvnitř najdete další ilustrace od Sabiny Chalupové. Musím říct, že moc povedené.
Kniha podle mě není úplně pro každého. I já jsem k ní hledala cestu, která byla ze začátku trochu trnitá, ale postupem času rozkvetla a úplně mě pohltila. Pan autor má svůj specifický styl psaní. V knize najdete hodně přirovnání, pocitů, přání a zajímavých myšlenek. Někdy se můžete ve všech těch myšlenkách až ztrácet. Budete si muset přečíst odstavec ještě jednou, aby Vám něco neuniklo, ale má to svou hloubku. Spousta vět vede k zamyšlení a je zde vidět krásná hra se slovy. Jednou se nad knihou zasmějete, podruhé můžete uronit slzu. Je to kniha plná emocí a životních křižovatek. Vypráví o tom, jak plyne život na vesnici v meziválečném, válečném a poválečném období.
Děj se odehrává převážně v Horním Jelení, kde se odvíjí život několika místních obyvatel, především jedné z rodin. Kniha nás provází obdobím mezi lety 1918 - 1946. Je zde vykreslený klasický život té doby. Jak byli lidé poznamenáni první světovou válkou a jak se připravovali na válku, která měla přijít, jaké měli touhy a jak se jim žilo. V některých situací z období druhé světové války až mrazí. A co jsou vlastně Paví hody? A jaké životní zvraty nám kniha přinese?
Za mě knihu určitě doporučuji. Ne každému sedne styl psaní, ale určitě stojí za vyzkoušení. Své čtenáře si bezpochyby najde. Při čtení knihy jsem měla pocit, že život ubíhá závratnou rychlostí a člověk si nestíhá užít vše, co by chtěl. Nikdy nevíme, co nám osud přichystá, kam nás zavede a na jak dlouho to bude. Je to pro mě svým způsobem zvláštní kniha, ale tak nějak krásně zvláštní.
Paví hody Jan Štifter
Venkovská románová kronika. Velké dějiny hýbou nebývalou silou i malými městečky – Horní Jelení je toho důkazem. Podivná sešlost, při které se místní obyvatelé oddávají pavím hodům, oživuje dávné démony, rodinná tajemství a př... více