Jaroslava Černá je se svými Mstiteli v krajkách úžasnou soft verzí Červenáka

recenze

Mstitelé v krajkách (2024) 4 z 5 / KočkomilkaJana
Mstitelé v krajkách

Nakladatelství Moba mám ráda především kvůli detektivkám českých autorů. Když jsem zjistila, že mají i historické krimi, neváhala jsem dlouho a Mstitelé v krajkách od paní Jaroslavy Černé byly doma. Navíc, nebudu lhát, mne zaujala obálka, která je jednotná pro celou sérii knih s postavami Boka Rybáře, Hanuše Mydláře a Václava Hykla.

Hned po rozečtení a i během šetření a hledání vraha jsem se neubránila srovnávání. A neporovnávala jsem paní Černou s nikým menším než s Jurajem Červenákem, kterého miluji pro brutalitu, dobovou hantýrku i charaktery postav. Autorka Mstitelů v krajkách je taková soft verze slovenského autora. A budu ji doporučovat všem, kdo mají rádi historické kulisy při řešení vražd a dalších zločinů. Pojďme ale na samotné dílo!

Mstitelé v krajkách navazují na předchozí knihy autorky, ale i tak se na počátku seznámíme s naším triem - mladým vyšetřovatelem Borkem, soudcem Hyklem a katem Hanušem. Autorka umně zapojila všechny tři postavy a jejich rodiny do víru dění a tak drobné detaily, kdo je kdo a jak se kým stal, nepůsobí rušivě ani otravně pro ty, kteří sérii znají. Musím však hned upozornit, že Mstitelé v krajkách “vyspojlují vraha či zločince z Krve andělů. Nevadilo mi to. Dokonce o to větší chuť mám k pořízení zmiňované knihy!

Borek Rybář je mladý a bystrý vyšetřující, po záhadných událostech kolem soudce a kata si celkem rychle spojí souvislosti a pak jde jako ohař za kořistí. Je čestný a jeho dobré úmysly ze stránek tryskají. Stejně jako ztráta v rodině soudce nebo zuřivost kata nad hloupostí darebáků, to vše nám Černá servíruje naprosto uvěřitelně. Emoce, jaké s muži cloumají, jsou v celém díle pochopitelné. Dialogy mají spád, nechybí humor a velká porce přátelství a lásky.

Co mne na Mstitelích v krajkách zarazilo?
Rychlost a zdánlivá jednoduchost případu. Byla jsem v půlce příběhu a tápala, co mám dál očekávat. O zvraty však nebyla nouze - ať už v detektivní či vztahové části knihy. A to je právě to, co Černou odlišuje od jiných autorů. Umí zkombinovat detektivku a vztahy. Ačkoliv mi zpočátku její styl nesedl, nakonec jsem smutná, že ve světě Prahy 17. století nemohu zůstat déle.


Mstitelé v krajkách Mstitelé v krajkách Jaroslava Černá

Kdo a proč útočí na muže, kteří vyšetřují a trestají ty nejtěžší zločiny? Kdo ohrožuje jejich rodiny? Jde o pomstu z minulosti, anebo je někdo chce odstranit ze strachu, aby nebyl v budoucnu odhalen? Pomyslná smrtící smyčka se ten... více


Komentáře (0)

Přidat komentář