90/2024
Nakl. KALIBR
Rok vydání 2024
288 stran
4*/5
Hospodyně Agathy Christie opět v akci. Tentokrát se nám bude vraždit na Vražedném festivalu. Ten měl umožnit začínajícím autorům detektivek víkendové setkání se slavnými spisovateli. Pro milovníky starých klasických detektivek - spolu s naší Agathou zasedli v porotě např. Dorothy Sayersová, Anthony Berkeley, pan Chesterton. K mé největší spokojenosti už mi tu chyběla jenom Ngaio Marsh.
Nezůstane pouze u jedné vraždy, bude jich tu docela dost, padá to tady jak přezrálé hrušky ze stromu.
Člověk by řekl, že když jsou zde přítomni ti nejlepší autoři detektivního žánru dané doby, že bez problémů vyřeší, kdo za tím vším stojí. Samozřejmě v součinnosti s policií a inspektorem Corkem. Jenomže již z prvního dílu víme, že Cork není úplně nejostřejší tužka v penále. Naštěstí zde máme Phyllidu, hospodyni a drahou přítelkyni Agathy, a té to naštěstí myslí naopak náramně.
U jedničky jsem se bála, protože nemusím moc knihy, které se snaží napodobit dílo Agathy. Ale u této série je to vlastně trošku jinak. Je spojená s fiktivním sídlem Mallowan Hall, které vám dozajista bude připomínat Downton Abbey, Agatha zde nehraje prim, je spíše v pozadí, případů se ujímá a vždy je vyřeší právě Phyllida.
Máme zde, řekla bych, poměrně věrně zachycenou atmosféru doby, mně velmi příjemný humor, zajímavé postavy a celkem slušnou detektivní linku.
Jak jsem loni byla lehce skeptická před začátkem čtení prvního dílu, tak teď u dvojky už jsem chycená a užívám si to s velkou radostí. Doufám, že se bude ve vydávání u nás pokračovat. A ty ořízky jsou již jen vizuální třešničkou na pomyslném dortu.
Pokud milujete knihy, které se odehrávají na starých anglických sídlech, ve starých dobrých časech, máte rádi špičkování mezi hrdiny, suchý britský humor vám není cizí a jste milovníky klasických anglických detektivek, opravdu si myslím, že se nemusíte bát.
( ČERVEN 2024)
Jedovatá stopa Colleen Cambridge (p)
Další skvělá cosy crime pro fanoušky detektivek Agathy Christie! V anglických honosných sídlech se o vraždách obvykle moc nehovoří. Mallowan Hall, kde žije Agatha Christie a její manžel Max, je však výjimkou. A zdejší svérázná hos... více