Jeho poslední slova

recenze

Jeho poslední slova (2022) 3 z 5 / bajub
Jeho poslední slova

Předpokládám, že spousta z nás již použila větu: "Já už ty thrillery nečtu, je to pořád na jedno brdo!" A pak se vám do ruky zase nějaký dostane a vy neodoláte a přečtete ho. Protože prostě, no.
A přesně takhle to u mě bylo i s novinkou Jeho poslední slova, jehož reading copy mi přišlo před pár dny, a samozřejmě jsem neodolalala a pustila se do ní.

Helen žije ve šťastném manželství. Má skvělého muže, milovanou práci, jediné, co musí denně řešit, je vztah s nevlastní dcerou. Helen se k ní již dva roky snaží najít cestu, ale co si budem povídat, budovat vztah s nevlastní dcerou není jednoduché (natož s šestnáctiletou puberťačkou). Ale jednoho dne její dokonalý manžel zmizí, nechá ji i s dcerou bez jediné informace, a co víc, Helen zjišťuje, že její manžel není tím, za koho ho celou dobu považovala. A rozhodne se (naprosto nečekaně, že jo) pátrat po tom, co se s jejím manželem stalo a kým vlastně je...

Zní vám to povědomě? Na první pohled asi ano, ale pravdou je, že ta zápletka až tak klišoidní není, docela mě překvapila. Co mě ale zarazilo, byl způsob, jakým nám autorka příběh předložila. Společně s hlavní hrdinkou odhalujeme jednotlivé stopy, ale pak jako by autorka celé pátrání utla a naservírovala nám celé odhalení Owenovy minulosti, čímž mě jako čtenáře připravila o zábavu v podobě hádání, co se asi tak mohlo stát (abyste mě dobře pochopili, odhalila jeho minulost již v průběhu příběhu, ne až na konci). Já totiž tyhle thrillery vyhledávám právě proto - nečekám od nich žádnou vyšší dívčí, nečekám ani žádný literární skvost, naopak vnímám je jako zábavu na dva večery, protože bývají čtivé, svižné a po textové stránce jednoduché, baví mě, když hádám, co se asi stalo, ale tady mě o to autorka připravila.

Jeho poslední slova nejsou akční, nepovalují se tam žádné mrtvoly, nestříkají litry krve, je to spíše rodinné drama, které kontinuálně plyne, s koncem, který, myslím, překvapí. Pokud tedy hledáte něco extrémně napínavého, kde si s vámi autor bude hrát jako kočka s myší, či něco akčního, rychlého, tuhle knihu bych nevolila. Pokud ale chcete něco nenáročného, co by se s vámi povalovalo na dece u vody, zkuste, mohlo by vám to sednout.


Jeho poslední slova Jeho poslední slova Laura Dave

Než Owen Michaels zmizí, podaří se mu zanechat své ženě Hannah poslední zprávu: DEJ NA NI POZOR. Hannah přesně ví, koho má Owen na mysli – svou dospívající dceru Bailey, která v dětství tragicky přišla o matku. A která nechce mít ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář