JEŘABINOVÝ DŮM
Rok vydání 2022
256 stran
8h 43min
3,5*/5
JEŘABINOVÝ DŮM stojí od nepaměti v lůně Rychlebských hor, stará kamenná stavba obklopená vzácnými jeřáby. Zde po celé své dětství u tety nalézala Lucie útočiště, bezpečnou náruč. Rodiče podnikatelé na ni neměli čas, ale teta, bezdětná učitelka mateřské školky, si na ni čas udělala vždy. Je tedy logické, že když Lucie v dospělosti potřebuje po prodělaném traumatickém zážitku někam utéct, přijede právě zde. Neví, jaká bude její budoucnost, ale zde v Jeřabinovém domě se na ni začíná ze všech koutů valit minulost a vzpomínky. A nejen na ni, Luciin příjezd zasáhne do životů i dalších obyvatel tohoto malebného zapadlého kraje. Třeba taková Janina, která odtud nikdy nevytáhla paty, čeká třetí dítě s mužem, který raději tráví čas vypisováním si na internetových seznamkách, než aby byl se svou rodinou, v Lucii vidí to, čeho nikdy v životě nedosáhla. Ale vidí jen fasádu pro okolí – navenek emancipovanou mladou ženu, která dokázala odejít z maloměsta. Ale že uvnitř je to nešťastná a zlomená duše, již nevidí... Najde Lucie zase smysl života, pomůžou jí Rychlebské hory k nalezení rovnováhy v životě?
Na tuto prvotinu české autorky Marie Hajdové jsem byla hodně zvědavá, lákala mě svou krásnou minimalistickou obálkou.
Téměř celý příběh jsem poslouchala jako audioknihu v podání Kláry Sedláčkové Oltové a byl to velmi příjemný poslech.
Musím však říci, že byť měl v sobě příběh vše, co já mám ráda, nezasáhl a neoslovil mě tak, jak jsem očekávala. Je to moc hezky napsané, autorka má vytříbený styl psaní, ale osudy hrdinů se mnou nijak extra nehnuly. Ani jedna z žen mi nebyla sympatická, jedině snad Luciina teta, obě dvě mladé ženy, které zde byly v popředí a zažívaly si ne zrovna lehké období v životě, se mnou nic nedělaly. Nevím, čím to bylo, protože jinak je příběh zajímavý, má v sobě vše, co mám ráda. Je o rodinných a partnerských vztazích, o ztrátách a nálezech, o minulosti, která vždy ovlivňuje přítomnost, ať se nám to líbí nebo ne. A i když nejsem úplně nadšená, i když se mi kniha nezaryla do srdce, rozhodně budu autorčinu tvorbu i nadále sledovat. ( ŘÍJEN 2023).
Jeřabinový dům Marie Hajdová
Na okraji vesnice v srdci zapomenutých Rychlebských hor už po generace stojí kamenný dům obklopený alejí vzácných jeřábů, podle kterých se mu přezdívá Jeřabinový dům. Právě do něj se vrací Lucie. Na léto, nebo napořád. Starý dům p... více