Kala - recenze

recenze

Kala (2024) / ctupredspanim
Kala

Celý příběh se nesl v podobném duchu jako If we were villains a jelikož jsem se do té knihy zamilovala, nemohla jsem být víc spokojenější. V obou případech se totiž jedná o thrillery, které jsou ale pojaty trochu jinak - zaměřují se spíš na postavy.

Díky tomu dostaneme hrdiny, kteří jsou naprosto dokonalí. Jsou krásně vykreslení, mají hloubku, každý je úplně jiný, jsou realističtí, můžeme se s nimi ztotožnit. O tohle autoři thrillerů většinou ani neusilují, v tomto žánru nám jde především o zápletku, ale je to příjemná změna a já tohle čas od času opravdu oceňuju. Obecně se v knihách, které čtu, na postavy zaměřuju hodně.

Nejvíc se mi líbila Kala (zmizelá Katherine, kolem které se celá kniha točí a kterou poznáváme skrz flashbacky) a Mush. Postava Joea byla navíc jako jediná psaná v druhé osobě - osobně jsem se s tím setkala poprvé a chvíli mi trvalo si na to zvyknout, ale když vám pak po chvíli dojde, proč to tak je - geniální. Opravdu, geniální.

Kniha má docela pomalý rozjezd, to je vlastně i důvod, proč strhávám hvězdičku. Na můj vkus mi trvalo docela dlouho se začíst, ale pak už jsem se přistihla, že stránky úplně žeru a potřebuju se nutně dozvědět, co se tam stalo a hlavně proč. Kdo chtěl Kale ublížit? Byl to někdo z party?

Když došlo k rozuzlení, zůstala jsem sedět s otevřenou pusou. Podezírala jsem snad úplně všechny, jen tohoto člověka ne. A přesně v posledních 30 % mi došlo, že čtu opravdu thriller a ne jen tak ledajaký - brutální thriller, který si nebere servítky.

Ve finále jsem moc ráda, že se mi Kala dostala do rukou ještě před vydáním a pokud máte rádi thrillery a chtěli byste si přečíst takový, který se soustředí na postavy a dynamiku mezi nimi - tohle je to pravé. Jedno z mých předsevzetí na rok 2025 bude víc číst kousky, které nejsou tak profláklé a nemají to štěstí, že se o nich hodně mluví. Kala si totiž pozornost rozhodně zaslouží.

Kala Kala Colin Walsh

V přímořské vesnici Kinlough na západním pobřeží Irska se poprvé po letech setkají tři staří přátelé. Oni – Helen, Joe a Mush – byli v létě 2003 součástí party šesti nerozlučných teenagerů, s lehkomyslnou Kalou v jejím středu. Ale... více

Komentáře (0)