Kde se skrývá temnota

recenze

Kde se skrývá temnota (2024) 5 z 5 / lucie.svobodova
Kde se skrývá temnota

Kniha plná napětí, zvratů a psychologické hloubky, které nás zaujme od prvních stránek a nepustí až do samého konce.

Autorka nás zavádí do prostředí Prahy, konkrétně na její periférii, kde jsou objeveny dvě ženy s otřesnými zkušenostmi, které mají jedno společné – trauma, jež je poznamenalo.

Zatímco jedna z nich byla nalezena před 16 lety, druhá se objevuje nyní, za záhadně podobných okolností. Co spojuje tyto dva případy? A co za tím vším skutečně stojí?

Na tuto spletitou záhadu se zaměřují pražští detektivové Marek Hlučný a Monika Beranová, jejichž úkolem je odhalit pravdu.
Vyšetřování však komplikuje nejen nedostatek stop a důkazů, ale i psychologické pozadí obětí.

Autorka bravurně pracuje s dynamikou mezi postavami, přičemž Marek působí jako pragmatický a metodický vyšetřovatel, zatímco Monika je empatičtější a citlivější.

Společně tvoří tým, který se navzájem doplňuje, což je klíčové pro řešení takto složitého případu.

Velmi důležitou roli v knize hraje také postava psycholožky Zuzany, která do příběhu přináší další úroveň napětí. Jako odbornice na lidskou psychiku pomáhá detektivům lépe porozumět obětem a odhalit, co se skutečně skrývá za jejich traumatem.

Zuzana je nejen skvělou psycholožkou, ale i osobou, která se potýká s vlastními démony, což ji činí o to zajímavější postavou.

Jedním z největších plusů knihy je způsob, jakým Lenka vykresluje postavy Anny a Hany, jejichž osudy jsou přinejmenším znepokojivé.
Tyto dvě ženy symbolizují různé způsoby, jakým může trauma ovlivnit člověka, a autorka velmi citlivě a zároveň realisticky zobrazuje jejich emocionální stav.

Příběh je psán velmi svižným tempem, které čtenáře nenechá vydechnout.

Autorčin styl psaní je přímočarý, ale zároveň dostatečně detailní, aby nám umožnil plně pochopit psychické a fyzické utrpení postav.

Napětí v knize graduje, jak se Marek a Monika blíží k rozluštění případu, a my jsme neustále v nejistotě, kdo za vším stojí.
Příběh je plný nečekaných zvratů, a když už si myslíte, že jste na stopě pravdy, autorka vás překvapí další nečekanou událostí.
Tento prvek neustálého překvapení je jedním z hlavních důvodů, proč je tak těžké knihu odložit.

Co se týče samotné atmosféry knihy, Lenka mistrně vykresluje temné, až ponuré prostředí pražské periferie, které se stává jakousi metaforou pro temnotu, jež se skrývá v lidských myslích.
Nejde jen o fyzické místo, ale i o symboliku psychologických propastí, do kterých postavy padají.

Jedná se o knihu, která nejen baví, ale i nutí k zamyšlení nad lidskou psychikou, traumaty a tím, jak ovlivňují naše životy.


Kde se skrývá temnota Kde se skrývá temnota Lenka Petřeková

Dvě traumatizované ženy nalezené na periferii Prahy vypovídají velice podobný příběh, který nabízí více otázek než odpovědí. Oba zdánlivě stejné případy, ale od sebe dělí více než 16 let. Pražští detektivové Marek Hlučný a Monika ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář