Kdo jsi, Hirko?
recenze
Ódinovo dítě (2016) / terka98První díl z trilogie nás zavede do fantasy světa, kde má každý obyvatel ocas. Tedy každý, kromě naší hlavní hrdinky Hirky, kterou jako malou novorozenou holčičku napadl vlk a ocas jí ukousl. Anebo ne?
Hirka se v den svých patnáctých narozenin dozvěděla, že je Ódinovo dítě – plíseň, bezocasá zrůda, která pochází z jiného světa. Pokud by se tato informace dostala na veřejnost, nastal by chaos a panika. Proto není divu, že se někteří, v zájmu celé říše, snaží Hirku zneškodnit a veškeré pochybnosti, že by něco jako Ódinovo dítě mohlo existovat, zamést pod koberec.
Děj je, jako celek, dle mého názoru velmi povedený. Autorka vytvořila úžasný fantasy svět, který je inspirován severskou mytologií i severským prostředím. Není tedy divu, že nám knížka nenasazuje růžové brýle, podle kterých je svět naprosto perfektní a dokonalý, i když se tak ze začátku příběhu jeví. Ale už od prologu je jasné, že knížka moc růžová nebude. Naopak, hned na prvních stránkách můžeme pocítit severskou krutost a drsnost prostředí ve kterém bude muset Hirka bojovat o svůj život.
Je pravdou, že mi trvalo více než 100 stránek, než jsem se v ději řádně zorientovala a byla jsem plně obeznámena s tím, jak svět funguje. Což se, ale u knížek jako je tato dá očekávat. Prostě bude chvilku trvat, než se čtenář seznámí s tak enormním světem, který má svá pravidla.
V příběhu je i velice jemně naznačená nějaká ta romantika, ale je to napsané tak, že vám to nenaruší hlavní dějovou linii. Jedná se spíše o takový roztomilý, sladký doplněk k jinak drsnému příběhu.
Co se týče postav, pominuli ty záporné, mi všechny seděli. Není zde asi postava, která by mi byla svým chováním nesympatická nebo by se mi zdálo, že jednání té postavy je naprosto nelogické.
Celkem se mi kniha četla velmi dobře. Myslím si, že milovníky pořádné fantasy nemůže zklamat. Příběh nepostrádá ani špetku humoru. A já se velmi těším, čím mě překvapí druhý díl.
Ódinovo dítě Siri Pettersen
První díl fantasy trilogie Havraní kruhy. Představ si, že ti chybí něco, co všichni ostatní mají. Něco, co dokazuje, že patříš do jejich světa. Něco tak důležitého, že bez toho jsi nikdo. Nákaza. Pouhý mýtus. Hirka se v den svý... více