Kočka a Generál

recenze

Kočka a Generál (2022) 4 z 5 / EvikU.
Kočka a Generál

Psychologický román z období války Čečenska a Ruska střídá období z roku 2016, vyplouvají na povrch události staré 20 let. Na spáchané zlo nejde zapomenout. Vždy si najde skulinku, jak ven na povrch. Zlo zůstává zlem a minulost je třeba nějak uzavřítnejde utíkat věčně.

V roce 2016 se setkávají generál Alexandr Orlov, novinář Onno (Vrána) a herečka z Gruzie Sesilia (Kočka). Ti tři nemají zdánlivě nic společného. Ale Alex se potřebuje vyrovnat s minulostí a Vrána i Kočka mu v tom mohou pomoci. Rozjíždí tak nebezpečnou hru u které ostatní hráči nevědí jakou přesně v ní hrají roli, ani jaký to bude mít konec. A jak v tom celém procesu vyjde mladá čečenská dívka Nura?

Začátek knihy mě hned vtáhl do knihy. Cca do 100 strany. Poté bylo 150 stran těžkých, pochopit, co, kdo, proč, jak to se vším souvisí. Musela jsem se na knihu hodně soustředit. Poté to vzalo opět spád. Po celou dobu čtení četl člověk i mezi řádky. Musela jsem číst pomalu  a vnímat každé slovo. Konec mě překvapil. Proč? Dalo se to čekat, přesto za pár stran navíc, co se stalo s ostatními bych byla ráda.

Kniha je velmi silná na emoce. Kdo má rád pomalé čtení, zamyšlení se nad příběhem, pitvání pocitů spolu s hlavními hrdiny bude určitě spokojený. Já bych brala možná kdyby byla kniha kratší. Někdy se to už okolo tématu točilo stále dokola o problému, který už tam byl jednou řešený. Troufám si i říct, že byla poměrně těžká na čtení.

Kočka a Generál Kočka a Generál Nino Haratischwili

Mistrovský psychologický román o zločinu a trestu, o odplatě a zúčtování — a také o lásce. Píše se rok 2016 a v Berlíně se nečekaně protnou osudy tří lidí, kteří jsou natolik odlišní, že by se jen stěží dali najít rozdílnější.... více

Komentáře (0)