KOČOVNÝ BIOGRAF PANA SAITA

recenze

Kočovný biograf pana Saita (2024) 5 z 5 / Knižní střípky
Kočovný biograf pana Saita

156/2024
KOČOVNÝ BIOGRAF PANA SAITA
ANETTE BJERGFELDT
Nakl. HOST
Rok vydání 2024
472 stran

Miluji KODAŇKU a zamilovala jsem si i BIOGRAF. Toť na úvod to, co je většinou až na konci. Ale v BIOGRAFU se také moc na pravidla nehraje, tak si pojďme i my trochu zadivočit.

Fabiola byla odložená v krabici od bot na prahu kláštera, ve kterém nakonec i vyrůstala. Byla divoká, milovala tango a jednoho dne otěhotněla. A přichází na svět Carmelita, prostě Lita. Ta nám vlastně příběh vypráví a našim jeptiškám také pěkně zatápí.

Přichází revoluce a Fabiola s Litou jsou nuceny opustit Buenos Aires a zakotví na jednom kanadském ostrůvku Upper Puffin, kde konečně naleznou domov, tedy hlavně Lita. Ubytují se v penzionu pro námořníky Betlém a začínají se sžívat s místní komunitou. Litě to jde výrazně lépe, ta si tento ostrůvek zamiluje a díky majitelce penzionu a její rodině zde nalézá konečně něco podobného domovu.

Tato krasavice nás provází léty 1910 - 1949. A i když se může zdát, že příběh je všechno jiné, jenom ne vážný, na jeho pozadí nám autorka připomene, co se tehdy ve světě událo.

Je to divoké, bláznivé, ztřeštěné, místy praštěné a zároveň tak hluboce lidské, přesně podobné pocity jsem měla z autorčiny předchozí knihy.

Pokud máte ten dar dívat se na svět s nadhledem, věřím, že tvorba této autorky, by mohla být přesně pro vás.

Pokud se dokážete probrat všemi těmi botami, tangem, imaginárními kamarády, originálními postavičkami, dostanete laskavý a milý příběh, který v sobě skrývá tolik moudrosti a pravdy, že to snad ani není možné. Chtěla bych aspoň chvíli žít na Upper Puffinu, jít na průzkum s Litou a Oonou, poslechnout si Kapitána, dát si něco dobrého v kuchyni Maggie a poslechnout si tlukot srdce na gramofonu u Zvěrolékaře... Opět jsem se zamilovala.
(ZÁŘÍ 2024)


Kočovný biograf pana Saita Kočovný biograf pana Saita Annette Bjergfeldt

O neposedných střevících na tango, životních úletech a lásce ve všech jejích podobách Když na práh kláštera v Buenos Aires někdo odloží krabici od bot s nemluvnětem, jeptišky dají holčičce jméno Fabiola. U vzpurné Fabioly se b... více


Komentáře (0)

Přidat komentář