Kočovný biograf pana Saita – dánský román

recenze

Kočovný biograf pana Saita (2024) 5 z 5 / Msomaji
Kočovný biograf pana Saita

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Host

Fabiolu vychovaly jeptišky poté, co ji v nalezly v krabici od bot na prahu kláštera. Fabiola byla vzpurná a svéhlavá, a její vášní se staly právě boty a tango. A když už se s jejím životním stylem jeptišky smířily, přišla na svět její dcera Lita...

U téhle knihy mě upoutala napřed obálka, pak anotace. Jelikož jsem předchozí autorčinu knihu nečetla, moc jsem netušila co mám čekat, a tak jsem se do ní pouštěla s velkou opatrností. Ovšem nechala jsem se unést příběhem tak, že jsem knihu skoro nedokázala odložit.

Kočovný biograf pana Saita je naprosto úchvatný román plný rytmu, života, lásky i odříkání, a také neuvěřitelných zážitků. I když jsem to nečekala, je napsaný s takovou lehkostí, že se vám prostě z příběhu nechce odejít a jen doslova hltáte stránky v očekávání, co se bude dít dál.

Příběh vypráví Lita, Fabiolina dcera, která také vyrostla v klášteře, nejvíc však toužila po společných chvílích s matkou a chtěla poznat svého otce. Jeptiškám dávala zabrat, protože byla velmi živé dítě s poměrně dost bujnou fantazií. A tak to, čeho se jí momentálně nedostávalo, si prostě vymyslela. Jenže pak přišlo mnoho změn a Fabiola i dcerou musely Buenos Aires opustit.

Kočovný biograf pana Saita je plný nádherných slov i okamžiků, jsou tu i smutné, až dramatické chvíle, při kterých vám zatrne, ale také se objevují naprosto nečekané vtipné momenty, které opravdu velmi pobaví.
Je to příběh o životě se vším, co k němu patří a já vám k tomu mohu říct jen jediné: přečtěte si to, bude se vám to moc líbit!

P.S.: běžně knihy nesrovnávám, ale tentokrát mi to nedá – příběh mi připomněl Čokoládu od J. Harris. Mají pár společných prvků, ale hlavně jsou obě knihy neskutečně plné chuti do života.


Kočovný biograf pana Saita Kočovný biograf pana Saita Annette Bjergfeldt

O neposedných střevících na tango, životních úletech a lásce ve všech jejích podobách Když na práh kláštera v Buenos Aires někdo odloží krabici od bot s nemluvnětem, jeptišky dají holčičce jméno Fabiola. U vzpurné Fabioly se b... více


Komentáře (0)

Přidat komentář