Kovářovi a Navrátilovi: „To bych zvládl taky“

recenze

To bych zvládl taky : umění moderny v komiksech (2016) 5 z 5 / Kakarinka
To bych zvládl taky : umění moderny v komiksech

Jdou takhle čtyři Češi Čínou… ne, nejedná se o začátek nějakého vtipu, ale o začátek příběhu s podle mě nádherným koncem. Z lásky k umění se po několika letech od návštěvy Číny a současně prvního vnuknutí zrodila výrazně žlutá kniha o formátu něco málo větším než A4.

V kolonce „rodiče“ najdeme čtyři osoby (což jsou ve všech případech renesanční lidé, takže je popíšu opravdu jen ve zkratce): Martu Kovářovou, pedagožku, zpěvačku, skladatelku a textařku, následně tři kurátory galerie OFF/FORMAT, tedy Petra Kováře, též pedagoga, který studoval na FaVU a také na katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty, dále Ondřeje Navrátila, opět pedagoga, ale i výtvarného publicistu a nakonec Magdu Navrátilovou Gargulákovou, která studovala v Brně v Semináři dějin umění na Filozofické fakultě a v jejíž hlavě se zrodil nápad vytvořit právě tuto knihu o umění moderny.

A čtenář, kterým může být kdokoliv, kdo umí číst texty v českém jazyce, se rozhodně nemusí obávat zdlouhavých, nudných a nesrozumitelných teorií, kterými obyčejně knihy o umění jsou.

Hned na předsádkách knihy vás zaujmou portréty „rozebraných“ umělců a také jejich jména napsaná přesně tak, jak se vyslovují, což je příjemné zejména pro děti a pro ty, kdo se neučí žádný cizí jazyk a nejsou zvyklí na klasickou transkripci v hranatých závorkách.

Kniha vás provede celkem šestnácti uměleckými směry a slohy, tedy od impresionismu přes secesi, kubismus, expresionismus a informel až po akční umění, land art, konceptuální umění, … a ani na jediné stránce se nestihnete nudit. Na každé z nich od čísla 12 až po číslo 63 totiž najdete dva barvené komiksové stripy a pod každým z nich krátký doprovodný text.

Ani si během četby a prohlížení nevšimnete ubíhajícího času – a právě zde se jsem objevila jedno jediné negativum této knihy – je krátká, jako když na talíři dostanete svou malou porci luxusního čokoládového dortu a …

To bych zvládl taky : umění moderny v komiksech
vydala Masarykova univerzita, 2016
ISBN 978-80-210-8187-1

To bych zvládl taky : umění moderny v komiksech To bych zvládl taky : umění moderny v komiksech Petr Kovář

Komiksová kniha o umění moderny vznikla ve spolupráci Katedry výtvarné výchovy PdF MU a galerie OFF/FORMAT. Autoři - učitelé, kurátoři a výtvarníci přepsali moderní dějiny do několika vět a bublin a rozstříhali staré učebnice, aby... více

Komentáře (0)