Král turnajů je hutný historický román z 12. století plný intrik
recenze
Král turnajů (2024) / TerkaodkafeNěmecká historička Juliane Stadlerová popisuje v obsáhlé historické fresce Král turnajů středověkou rytířskou čest, lásku a intriky.
Mladý chudý rytíř Erec putuje se svou družinou od turnaje k turnaji ve snaze si vydělat na skývu chleba a krmení pro koně. Touží se uchytit jako turnajový rytíř v družině nějakého významného šlechtice. Díky štěstí a jeho rytířskému umu se mu podaří dostat se do služeb nejúspěšnější turnajové družiny té doby. Na dvoře následníka trůnu se pak setkává nejen s láskou, ale hlavně s intrikami.
Král turnajů Juliane Stadlerové je rozsáhlým eposem, který čtenáře vezme do Francie dvanáctého století. Díky skvělé autorčině historické rešerši a jejímu lehkému stylu psaní se ocitne přímo uprostřed dění a přesně ví, jak to na šlechtickém dvoře té doby vypadalo. Dozví se řadu detailních informací ze života šlechticů i plebsu, ale pronikne i do tajů turnajového zápolení. Trochu si poupraví dojem, který má ze sledování pohádek nebo třeba z filmu Příběh rytíře. Jen je škoda, že když už dojde na samotnou akci, nejsou souboje více popsány.
Postavy působí sympaticky a člověk dokáže pochopit jejich problémy. Ač se jedná o román, ve které je hlavní postavou muž a v centru dění je ryze mužská zábava, velký prostor je věnován i ženskému údělu, který ve 12. století nebyl zrovna růžový a to i pro ženy z vyšších vrstev. Ty měly pouze dvě úlohy – rodit děti a být ozdobou manželovi. Běda té, která se svého úkolu dobře nezhostila.
V Králi turnajů nechybí ani romantická linka zakázané lásky, dvorské intriky či nečekané zvraty. Dobře kombinuje reálné historické postavy s těmi vymyšlenými, takže příběh popsaný v knize se klidně mohl odehrát.
Kniha mi ovšem místy přišla zdlouhavá, hlavně v první půlce. Ze začátku jsem měla potíž se do ní začíst. Těch 640 stran by autorka klidně mohla zkrátit a děj nahustit. Ale pokud vám nevadí volnější tempo vyprávění a máte rádi středověk, rozhodně si ji nenechte ujít.
Děkuji nakladatelství za poskytnutí knihy k recenzi.
Král turnajů Juliana Stadler
Druhý román Juliane Stadlerové můžeme bez rozpaků nazvat středověkým eposem. Děj se odehrává necelých deset let před událostmi líčené v historické fresce Nebeská koruna, s níž se již čeští čtenáři mohli seznámit. Opět se proto set... více