Kratke zobaky

recenze

Kratke Zobaky (2024) 4 z 5 / bookbug_cz
Kratke Zobaky

"Ostravaci maji kratke zobaky, bo neni čas…“

Tak formulku „bo neni čas“ využívám ve svém životě celkem často a nikdy mi to nepřišlo ničím specifické. Ale jak tak pročítám tento ilustrovaný slovník, je těch slovíček, kterým mají přátelé z Čech problém porozumět, asi o dost víc. A to i přesto, že nejsem rodilá Ostravačka.

Pro autorku Alžbětu Štenclovou je severní Morava domovem. Což určitě napomáhá věrohodnosti textu a dost vysvětluje realistické a velmi vtipně pojaté doprovodné ilustrace ke slovníčku.

Koukám se na portrét kluka sedícího u školy a vzpomínám na dobu, kdy i já občas využila slovíčka „bulat“ a ze školy se ulila. Ano, mami. I já byla rebelující záškolák. Velké přiznání! Když byste publikací pokračovali dále, vezme vás to přes legendární ostravský fotbalový klub Baník, vesnické reálie a místa, kde se prochází „děvucha, občas spadne do „ďury“…kde se stařenka chystá vylézt na „dach“ (střechu)…

Mému srdci blízká jsou různá vyobrazení hornického života a objasnění určitých výrazů, které sice slýchám, ale nikdy jsem jim nepřiznala větší význam. Víte, co je třeba fraj nebo fajront? A věděli jste například, že slovíčko „cyp“ původně znamenalo hornický učeň či nemotorný horník? Jak se z toho asi stalo to, že za cypa označujeme nějakého troubu?

Procházím tento ilustrovaný slovník už asi podesáté a pořád nacházím něco nového. Směju se nad zábavnými ilustracemi a při pohledu na šury kostel mám chuť si konečně přečíst třetí díl Šikmého kostela.

Opravdu povedené dílko, které dle mého nesmí chybět v žádné ostravské domácnosti. No a možná jím podaruju i nějaké své přátelé z různých koutů republiky. Protože bourání jazykových bariér je dneska docela cool.

..

Za knihu děkuji nakladatelství a pevně věřím, že si najde mnoho (nejen ostravských) čtenářů.


Kratke Zobaky Kratke Zobaky Alžběta Štenclová

Chtěli jste někdy vědět, co přesně znamená třeba gramlavy, oryngla, žgraň nebo chuj s tym, ale neměli jste se koho zeptat? Pak je tento slovnik určen právě vám! Publikace vám nejen slovně, ale i prostřednictvím názorných ilustrací... více


Komentáře (0)

Přidat komentář