Láska a sňatky v Harpers

recenze

Láska a sňatky v Harpers (2024) 4 z 5 / Bobina74
Láska a sňatky v Harpers

Být ženou v rozbouřených časech roku 1913 nebylo vůbec lehké a naše hrdinky z obchodního domu Harpers o tom ví své. Pojďte zjistit další jejich osud v pokračování s názvem LÁSKA A SŇATKY V HARPERS a nechte se unést nevšedními osudy i romantikou.
Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s nakladatelstvím Moba za účelem recenze.
Historický román Láska a sňatky v Harpers je druhým dílem ze série Harpers a pokud jste si tyhle mladé dámy oblíbili, i druhý díl vám jistě padne do noty. Na dveře pomalu klepe 1. světová válka, ženy se stále nemíní vzdát boje za svá práva a naše dívky poznávají další životní strasti i radosti.
Příběh je vyprávěn er-formou a sleduje osudy všech čtyř dívek, které pojí nejen obchodní dům Harpers, ale hlavně pevné pouto přátelství. Prodírají se nástrahy lásky, rozchodů i komplikovaných vztahů a pro některé z nich bude rok 1913 rokem nových začátků i koncem jedné životní etapy. Všechny ale stále spojují i troufalé myšlenky sufražetek a jejich boj za ženská práva a ani vůči lásce nejsou imunní.
Autorka rozvíjí životní osudy svých hrdinek z úvodního dílu a opět je nechává nakouknout do tajů lásky, uvědomit si ojedinělé pouto přátelství a poznat životní bolesti i pády. Oproti minulému dílu se tentokrát autorka drží víc při zdi, jde na to s rozvahou a v umírněnější formě. Očesala množství zápletek a více se ponořila do popisů a dialogů, čímž se neubránila jakési výplňové vatě. Do nových věcí se příliš nepouští, pouze dotahuje rozjeté zápletky a o něco víc se pouští do tématu sufražetek.
Téma sufražetek se v tomto díle ještě více otevírá a vy poznáváte zákulisí boje těchto odvážných žen jako např. zákon o kočkách a myších (ve Spojeném království se proti hladovějícím sufražetkám používalo nucené krmení). Kromě tohoto námětu se ještě lehce dotknete i jiných prvků jako např. homosexuality či odsouzení společnosti. Vyprávění je vedeno ve střídmé formě a týká se to i romantické linky, která je nedílnou součástí stejně jako spletité vztahy prolínající se celým příběhem.
Román Láska a sňatky v Harpers se mi líbil o fousek méně, než úvodní díl. Tentokrát nás autorka nezahltila tolik akcemi a vyhrocenými zápletkami a o něco víc se pustila do celkového obrazu tehdejší doby. Pokud máte rádi nenáročné příběhy, které vás vezmou na dějepisnou návštěvu společnosti a nádavkem ještě představí čtyřlístek sympatických mladých dívek, jež mají pro strach uděláno a nebojí se postavit k životu čelem, pak směle sáhněte po tomto románu a nechte se unést jejich životními osudy formovanými dobou a společností.


Láska a sňatky v Harpers Láska a sňatky v Harpers Rosie Clarke

Londýn, 1913 Děvčata z obchodního domu Harpers na londýnské Oxford Street jsou s novou prací spokojená a jejich životy jsou plné překotných událostí. Sally, Beth, Maggie a Rachel, čtyři mladé ženy, jež spojily troufalé myšlenky s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář