Mělo to smysl?!
recenze
Mělo to smysl?! (2014) / JiPuPříběh této knihy mě opravdu dostal. Kniha mě zaujala hlavně svou anotací, která na mě působila dojmem, že by v sobě děj mohl mít něco víc z psychické stránky člověka. Takové knihy mám ráda, protože to jsou většinou kvalitní příběhy a zápletky a po dočtení si odnáším nějaké ponaučení, či objevím další možný úhel, kterým se dá koukat na svět.
Kniha je o učiteli, který svou práci miluje. Když řeknu slovo učitel, určitě si nepředstavujte přísného kantora, který si od studentů drží odstup a má pověst nesympatického člověka... David Menasche je totiž učitel, kterého si oblíbíte a závidíte studentům, které učil. V příběhu si dokáže získat vaše srdce! Budete obdivovat to co dokázal a budete chtít být jako on. David Menasche se nedá přirovnávat k hrdinům z jiných knih, protože nebojuje mečem, ani nečaruje hůlkou, on je hrdina tím, jak se chová, co dělá a jak smýšlí...
Tak a teď si vemte, že tento člověk, který si získal vaše srdce už jen svou existencí, je váš učitel. Učitel, kterého jeho studenti rádi poslouchají a který je inspiruje, učitel, který má tolik energie, kterou se chystá dát do své práce, kterou miluje a která ho naplňuje, tak přesně tento učitel zjistí, že už nemůže učit... David Menasche má totiž rakovinu. Postupně se mu zhoršuje zrak, ztrácí vzpomínky a stává se méně pohyblivým... Co má dělat, když přišel o náplň svého života?
To by ale nebyl David Menasche, aby se zhroutil. I když, samozřejmě že to trvalo, než se se svým stavem smířil (smířit musíme brát v uvozovkách, protože s jakoukoli nemocí se úplně smířit nedá). David se ale dokázal vzchopit! Sice nemůže znovu učit, ale může se dozvědět, jestli jeho dosavadní učení mělo nějaký smysl. A tak se mu v hlavě zrodila myšlenka, které se chytil a která ho donutila se sebou něco udělat. Na svou sociální síť napsal, že plánuje cestu kolem států a že by byl rád za jakýkoli volný gauč... Do dvou dnů se mu ozvala řada jeho bývalých studentů ze všech možných míst a zvali ho k sobě domů s tím, že se na něj nesmírně těší!
A tak se David vydal na cestu, která mu umožnila vidět jeho děti, které už najednou nebyli dětmi, co seděli u něj ve třídě a nevěděli, jakým směrem se jejich život bude ubírat. David Menasche najednou mluvil s dospělými muži a ženami, kteří mají své názory, své cíle a odhodlání je splnit. S každým z těchto lidí vzpomínal na svá školní léta a tato vyprávění mu vracela vzpomínky, na které už dávno zapomněl. A to nejdůležitější, David při této cestě zjistil, že jeho snaha a odhodlání mělo smysl!
Měla bych se vám přiznat k jedné věci: před čtením jsem se o spisovatele knihy nějak moc nezajímala, tudíž jsem netušila, že příběh, který se hodlám číst je o samotném autorovi. Dokážete si představit to zjištění, že vaše oblíbená postava je skutečná? Není to jen někdo, koho si autor vymyslel a dal mu všechny dobré vlastnosti! David Menasche prostě existuje! Z toho plyne ponaučení, před čtením si zásadně čtěte jméno spisovatele!
Konec knihy je něco, co mě dostalo do kolen. V životě bych neřekla, že to skončí tak jak to skončilo. Vsadím se, že by to neuhádl žádný čtenář, kterého bych se v půlce knihy zeptala. Určitě tuto knihu doporučuji všem! Mě rozhodně nadchla a dala mi to, co jsem před čtením ani neočekávala. Hlavní postava této knihy je neuvěřitelně inspirativním člověkem a já jsem opravdu ráda, že jsem si tuto knihu mohla přečíst. Na závěr snad jen jedno: přála bych si takového učitele, jako je David Menasche...
(Myslím si, že tato knížka by si zasloužila mnohem více čtenářů a dokonce si troufám říct, že by se děj dal klidně srovnávat s úspěšnou knihou Hvězdy nám nepřály... Neříkám, že je to stejně dobré, ale já to tak sama za sebe cítím.)
Mělo to smysl?! David Menasche
Učitelovo poslední putování za základními životními lekcemi. David Menasche se naplno věnoval práci středoškolského profesora angličtiny. Při výkladu navazoval se svými studenty jedinečné pouto – dodával jim optimismus při řešení... více
Co se týče srovnávání s Hvězdami, myslím, že každé je taky trochu o něčem jiném. Ovšem kdybych měla porovnat, tohle by mi snad i přišlo lepší, protože je to zkrátka úžasné a fakt, že je to skutečné tomu dodová ještě něco víc.
Také zastávám názor, že by si kniha zasloužila mnohem více čtenářů.