Minimalistický příběh o lásce a putování

recenze

Nalehko (2016) 3 z 5 / Medvědářka
Nalehko

Kniha o jednom bláznivém nápadu procestovat Evropu jen s tím, co máte zrovna po kapsách. Rande, které se protáhne na 3 týdny bez záruky, že to nakonec vyjde.
Po přečtení, kdy jsem knihu vedle sebe odložila ve vaně, jsem si v duchu řekla - zvláštní kniha. Vzápětí jsem si položila otázku, která asi napadne každého, kdo se ke knize dostane - Mohla bych něco takového udělat i já ? Po chvilce přemýšlení jsem si odpověděla, že já ANO. Zažila jsem kempování v šermířském duchu, kdy jsem se jednou sebrala po rozhovoru s kamarádem, jestli bych nechtěla s nimi jet na bitvu. Jasně, ale nemám kostým a nic z toho. Nevadilo to a já byla tenkrát druhý den posazena k úplně cizím lidem do auta plného nejrůznějšího harampádí, které je potřeba na bitvu. Byl to pro mě tenkrát velký zážitek. Celé 3 dny v jednom oblečení s bandou podobně smýšlejících cizích lidí, mezi kterými jsem našla přátele. Voda byla daleko a jídlo se peklo na ohni. Krásně se na to vzpomíná už jen proto, že jsem těch bitev a vystoupení pak zažila ještě několik a bylo to pokaždé super.
Ale zpět ke knize. Příběh je taková sonda do života dvou lidí, kteří se znají chvilku přes internetovou seznamku. Jeff, který přijde s tímhle nápadem cestovat jen s tím, co máte zrovna po kapsách, strhne na svou stranu Claru. Dívku zmítanou krizí života, která si od toho slibuje terapii. Že jí to třeba ukáže novou cestu a chuť do života. Nápad je to šílený a tak vzrušující zároveň.
Jak se s tím nakonec ti dva poperou ? Nemají k sobě velké závazky. Řídí se heslem, že vše je povoleno. Volnost ve vztahu i rozhodnutí, co bude dál. Ale vyhovuje to oběma? Není té volnosti přeci jen na Claru moc? A co Jeff ? Dokáže se vzdát svého volnomyšlenkářského stylu života?

Nalehko Nalehko Clara Bensen

Minimalistický příběh o lásce a putování... Dva lidé, tři týdny, osm zemí a žádná zavazadla Svérázná americká dvojice vyráží na neuvěřitelnou cestu. Jednadvacet dní, osm zemí, skoro pět tisíc kilometrů. Žádné plány, žádné hotel... více

Komentáře (0)