Mrazivá náruč

recenze

Mrazivá náruč (2023) 5 z 5 / PosPol
Mrazivá náruč

SPOILER
Víte, jak se říká, že je něco silný šálek kávy? Tak tahle je od Maryši.... Příběh začíná emotivními posledními chvilkami 17-ti letého Romana. Sledujeme, jak umírá poté, co ho někdo ubodá.... Pro jeho o dva roky starší sestru Valerii je to o to zdrcující, že možná mohla jeho smrti zabránit.

Sledujeme vyšetřování Romanovi vraždy a mezitím nám autorka předkládá příběh rozpadlé rodiny Mrázových. Matka Marcela je kráva, že větší byste sotva pohledali! Její krédo? "Dala jsem těm harantům svoje nejlepší roky, proč by mi to nemohli vrátit?"

A tak sledujeme srdcervoucí vzpomínky Val, která se od pěti starala o domácnost, vařila a později chodila na brigádu, aby vůbec měli peníze na jídlo. "Musela by totiž přiznat, že nemají peníze, pokud jim děda nepomůže nebo matka někoho neokrade. Že nemají co jíst, v čem prát, jak si zatopit, zkrátka vůbec nic. Že kradou svíčky na hřbitovech, aby měli večer světlo. Jako lednička slouží venkovní parapet ,a pokud je léto, tak nemají nic, co by se mohlo zkazit. Že perou oblečení ve vaně poté co se všichni vykoupou....". Matka ji nenávidí, protože v ní vidí podobu bývalého manžela a dává jí to náležitě sežrat. Pěstuje v ní pocit méněcennosti a viny. Měla jsem slzy v očích, tohle by žádné dítě nemělo prožívat!

Val tak dostává nakládačku od života již v raném věku a snaží se toho ušetřit bratra Romana. O to větší je její zděšení, že byl zapleten do prodeje drog a chodil s dcerou feťačky a dealera. Oceňuji vhled do světa drog. Nebylo lehké číst o tom, jak je někdo schopný prodat své nezletilé dítě za drogy.... Kniha je psaná z pohledu Romana, Valerie, Marcely, detektiva Igora a dívky Romana Laury. Úžasné, číst příběh psaný z tolika pohledů!

Jde o příběh plný smutku a bezdaněje, ale autorka jej prokládá střípky naděje a za to moc děkuji, o trochu to zmenšilo ten kráter v srdci, co mi po dočtení zůstal.... Nemohu dát jinak než 5/5 a jdu si kleknout za trest do kouta za mé neustálé podceňování českých autorů, protože Jana by směle mohla konkurovat zahraničním autorům!


Mrazivá náruč Mrazivá náruč Jana Jánská

Ve chvíli, kdy devatenáctiletá Valerie jen o vlásek unikne pronásledovateli, netuší, že tím právě odsoudila k smrti svého o dva roky mladšího bratra Romana. Dosud byla přesvědčená, že ví o svém milovaném bráškovi vše. Po jeho smrt... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

JanaJanska
06.07.2023

Mockrát děkuju za tak nádhernou recenzi Za to, že jste zmínila i tu linku s drogami, s Laurou. I za poslední odstavec, čeští autoři si zaslouží šanci :)