Mudr Pudr

recenze

Medicínské katastrofy (1997) 3 z 5 / katy238
Medicínské katastrofy

Knihy beroucí vážná témata na lehkou váhu jsou stále populární mezi čtenáři. Jak ukázala kniha Tlouštíci hoří rychleji, byť autorka postupuje od počátečního humoru až k silně existenciálním otázkám, sháňka je po knize stále veliká. Na základě této poptávky vznikají stále další sborníky na podobná témata a Medicínské katastrofy v tomto nejsou jiné.

Jedná se o soubor příspěvků z různých časů, společenských uspořádání a spojuje je jediné a to účast lékaře či alespoň nějaká zmínka o medicíně. Mnohdy je to jasné, konkrétní lékař pokazil to a to a stalo následující. Někdy se jedná pouze o chybný úsudek tehdejších lékařů silně ovlivněných církví. Katastrofa to samozřejmě byla, ale tyto příspěvky jsou celkově slabší, protože se většinou jedná o nekonkrétní pavědecká prohlášení snažící se dotýkat „zábavných témat“ jako je třeba masturbace.

Kniha původně vyšla v roce 1992 a i když na zlatá devadesátá ještě mnoho lidí vzpomíná se slzou v oku, určitý dozvuk maloměšťáctví let předchozích tam ještě byl, proto je humor mnohdy z našeho dnešního pohledu na úrovni mateřské školy. Dnes už se vtipům a historkám opírajícím se vyloženě jen o pohlavní orgány zasměje už jen určitá výseč obyvatelstva, tehdy to ale bývalo širší publikum a v příspěvcích je to cítit.

Stejně jako jejich kolísavá kvalita. Některé jsou skvělé, zabývají se třeba i kriminalitou a jsou to opravdu malé detektivky skutečných případů. Nebo i příběhy z psychiatrické péče jsou prostě špica. Proloženo je to však dětinskými nebo nafouknutými články a rázem se kouzlo vytratí. Kniha jde často do extrému i když to není potřeba, aby udržela pozornost čtenáře, případně jej nějak za každou cenu šokovala. Opět to odpovídá stylu knih z devadesátých let, kdy se o čtenáře přetahovali nakladatelé s co nejvíce wow tématem.

Neříkám, že v tomto se přemýšlení mnoha dnešních vydavatelů změnilo, ale naštěstí už to není podmínka úspěchu a když si uvědomím kolik kilogramů čistě erotické literatury vychází každý rok, vtipy na základě hlášky „kluci mají penis a holky zase vagínu“ jsou už dnes opravdu přežité. A v knize jich je na můj vkus více než muselo být. Ale pokud zase máte tento typ humoru rádi, hoďte k mému hodnocení ještě jednu hvězdu za sebe a knihu si užijte. Bude vás bavit hodně.

Titul je tvořen různě dlouhými články, každý má samostatný nadpis a jednu a více vět úvodu přibližujících následující děj a psány jsou populárně naučnou beletristickou formou. Je to skutečně jednoduché čtení a neočekávejte od něj nic navíc. Zároveň čtenáři příliš pod kůži nezaleze a zpětně je problém si vybavit, proč jej člověk vůbec četl a co jej bavilo nejvíce. Jak kniha rychle přijde, tak i odejde. Moc z ní nezůstane.

Na nadcházející horké letní měsíce je to ovšem ideální volba a pokud máte rádi knihy s nesouvislým blokem textu bez hlubšího poslání jen s cílem zabavit a místy pobavit, neváhejte nad touto knihou ani chvíli. Nepříliš složité čtení rozhodně potěší a neunaví a když tuto knihu omylem někde necháte, v konečném důsledku vás to nebude mrzet, protože už si neuvědomíte, proč jste ji začali číst.


Medicínské katastrofy Medicínské katastrofy Richard Gordon (p)

Medicínské katastrofy jsou souborem přibližně padesáti epizod, v nichž lékaři rozhodně nefigurují jako spasitelé lidstva, nýbrž mnohdy se dostávají do pozice velmi nezáviděníhodné. Richard Gordon předkládá jakýsi katalog medicínsk... více


Komentáře (0)

Přidat komentář