Jsou chvíle, kdy mám hroznou chuť sáhnout po té největší romantice a utopit se v moři lásky a kýče. Přesně taková chvíle nastala, když jsem sáhla po knize Na první pohled od Mhairi McFarlaineová. Jenže místo obyčejné červené knihovny jsem dostala nejen příběh o lásce, ale také o přátelství a hledání svého místa v životě.
85%
Rachel je 31 a má před svatbou s přítelem Rhysem, se kterým je již 13 let. Jenže přichází těžká hádka a Rachel dochází, že svatba s Rhysem není to, co si v životě přeje. Sebere pár svých věcí a odstěhuje se. Cítí se prázdná, osamělá a začíná přemýšlet, co se svým životem provede. Sledujeme současnost z pohledu Rachel a spolu s ní se vracíme také do minulosti a sledujeme všechno, co předcházelo rozchodu s Rhysem.
A pak přijde Caroline, kamarádka Rachel, že v knihovně náhodou spatřila Bena, jejich bývalého spolužáka. Postupně se v myšlenkách vracíme až na vysokou školu a zjišťujeme, že Ben pro Rachel znamenal víc než jen spolužáka. Byl to její nejlepší kamarád. Zábavný, vtipný, milý a vždy připravený se jí zastat. Co se stalo, že se Ben a Rachel odloučili a deset let o sobě nevěděli? A proč od té chvíle, co ho znovu viděla, nemyslí na nic jiného? Jenže Ben je ženatý a vypadá to, že šťastně. Jak moc se oba změnili a jak si poradí s nastálou situací? A je Ben opravdu šťastný?
Celou dobu sledujeme příběh z pohledu Rachel, vnímáme její myšlenky, bolest, strach, naději i lásku. Rachel není žádná ufňukaná hrdinka, naopak, jeji nezavřená pusa a ironický humor ji často přivádí do trapných situací, ale já si jí za to nesmírně oblíbila. Příběh se netočí stále jen kolem tématu on, ona, oni, ale do hry vstupují i další překážky a osoby. Jednu z překážek pro Rachel představuje práce, kde musí bojovat mezi snahou získat novinářskou senzaci za každou cenu a mezi vlastním svědomím a morálkou. Velmi jsem si také oblíbila její kamarádky, trošku jednodušší a vtipnou Mindy, Caroline, která stále věří na lásku a šťastné manželství a Ivora, který jako jediný mužský prvek v kamarádské čtyřce představuje vždycky oživení. Přála bych si mít někdy partu jako je tahle, zavolat a oni přijdou vyslechnout, utišit, poradit a hlavně pobavit.
Celá kniha se nese ve svěžím vtipném duchu, nepřetěžuje nás vzdycháním nad smolným životem, naopak hrdinku uvádí do trapných situací, ze kterých ona sama vyklouzne s ironií sobě vlastní a jen s lehce odřenými lokty. Nedočkáte se žádných žhavých postelových scén ani žádných hraných serenád a vyznání. Přečtete si jen příběh o dvou kamarádech a lásce, která nepřichází na první pohled, ale postupně a jakmile se jednou usídlí v srdcích, už ji nic nezastaví.
Na první pohled Mhairi McFarlane
Rachel a Ben se seznámili na vysoké škole a celá studia byli nerozluční, ačkoli ona měla trvalý vztah a on nenechal na pokoji žádnou hezkou spolužačku. Měli stejný pohled na svět a vypadalo to, že je nic nemůže rozdělit. Jejich př... více