Neonoví bohové by Nikola
recenze
Neonoví bohové (2022) / obedova.pauza„Voják potřebuje meč, vládce trůn, filozof knihy, básník pero, žena však bojuje a vítězí jediným pohledem.“ - Aert Van Der Neer
Olymp je místo, kde by chtěl žít každý, až na krásnou Persefonu. Ta si ve městě pod nadvládou Třináctky připadá jako ve "ZLATÉ KLECI" a potajmu spřádá plány na svůj útěk. Ty jsou však zmařeny ve chvíli, kdy jí její matka zasnoubí s Diem, samotným vládcem horního města. Měla by se tak stát další Hérou...již čtvrtou v pořadí..
Jenže Zeus není laskavý a oslňující, jak se na první pohled může zdát...svému městu vládne pevnou rukou a ti, kdo se mu znelíbí jednoduše zmizí. Ve snaze uniknout vlastnímu osudu je tak Persefona donucena udělat něco, co se odváží jen někteří...překročit tajemnou řeku Styx. Co na ní čeká na druhém břehu?
Hádes je mýtus. A jako takový je opředen spoustou domněnek...kdo je ale onen tajemný muž, jež bdí nad dolním městem Olympu doopravdy? A co se stane, až na svém území poprvé spatří Persefonu?
Říká se. že nepřátelé mých nepřátel jsou vlastně mými přáteli...v některých případech se však z přátelství stane láska a ta dokáže rozpoutat bouři i ve městě bohů.
Vcelku povedený "oddechový" retelling, který vás místy donutí červenat. Pokud máte rádi příběh Háda a Persefony, můžu jej vřele doporučit.
(SPOILER ZONE ->)
Persefona a Hádes je příběh starý jako čas sám, neuškodí ho proto pozměnit. Nejsem si ale jistá, jestli byla tato změna a zasazení Olympu do dnešní doby zrovna výhrou. Rozhodně bych totiž ocenila víc informací o tom, jak celý systém funguje.
Hned v úvodu se setkáváme s Persefonou, nejkrásnější ze čtyř dcer mocichtivé Déméter. Ta se rozhodne upevnit své postavení ve společnosti tím, že dceru provdá za "krále bohů" Dia...učiní tak, aniž by Persefonu o svém rozhodnutí spravila, celá žádost o ruku ji proto zaskočí. V tomto světě je totiž Zeus obávaným vládcem, kterého není radno rozčílit....nehledě na to, že všechny předchozí Héry zemřely...a Persefona rozhodně nechce být další v pořadí..
Okolnosti ji zaženou až na břeh řeky Styx...v záchvatu paniky se jí rozhodně překročit a koho nepotká hned, jak vkročí na půdu dolního města...hádáte správně, stojí tam sám Hádes. Pokud jste ovšem čekali nějakého "strašáka", tak vás zklamu...Hádes je ukázkový "DADDY" a já osobně bych vůli němu tu řeku i přeplavala.
Persefona je tedy zachráněna Hádem. Ten ji odnáší k sobě domů a ukazuje se nám jako typická starostlivá "kvočna"...jinak to opravdu říct nejde. Nejprve jí ošetří rány, přece jenom uběhla půl marathón na jehlových podpatcích, za to už by si minimálně bramborovou medaili zasloužila a následně jí ukládá k odpočinku. Žádný kobky ani rakve, vy úchyláci, jednoduše ji u sebe nechá vyspat.
Když se naše "dáma v nesnázích" probudí, nejprve si myslí, že se jí to celé jenom zdálo...nicméně Hádes je skutečný, Zeus je jejím snoubencem a ona se musí rozhodnout...Buď se vrátí a bude doufat, že zvěsti o Diově krutosti byly opravdu jen řeči nebo zůstane, uzavře dohodu s pánem "podsvětí" a následujících pár měsíců bude Hádovi "zahřívat" postel.
Správně je samozřejmě možnost B. Persefona uzavírá s Hádem pakt...společně si to veřejně párkrát rozdají, pošpiní tím její takřka dokonalý obraz v očích Dia i celého Olympu. A jen, co bude dívčině 25, spadne jí do klína přístup ke svěřeneckému fondu, bude konečně volná.
Tenhle "jako facka" jednoduchý plán má pár much, ale jak už jsem předtím uváděla, jedná se skutečně o "ODDECHOVOU" knihu a jako taková se mi vcelku líbila. Nenajdeme v ní složité propracované dialogy ani strhující příběh. Za to je tu Hádes, na kterého budu ráda vzpomínat a sem tam se kvůli němu na druhý břeh řeky Styx i vypravím.
Neonoví bohové Katee Robert
Všichni říkali, že je ten muž mýtus, ale sotva jsem přešla řeku Styx, jeho temné kouzlo mě uhranulo… a byl prostě můj. Miláček společnosti, Persefona Dimitriouová, chce uprchnout z ultramoderního města Olymp a začít znovu dalek... více