Nepovedená invaze a její český kontext

recenze

Co nezavály písky Mezopotámie: Lekce z manipulace a servility (Češi a Irák 1990–2020) (2023) / janluk
Co nezavály písky Mezopotámie: Lekce z manipulace a servility (Češi a Irák 1990–2020)

20. března uplynulo 20 let od začátku americké invaze do Iráku, zvané také jako druhá válka v Zálivu. Komentáře a knihy, které k tomu vycházejí, jsou často velmi kritické. I když někteří připouští, že vzhledem k tomu, co se tehdy vědělo, byla invaze odůvodněná, vzhledem k tomu, co víme dnes, už ne (Jiří Sobota). Převládají ale názory negativnější: tak Břetislav Tureček v článku s všeříkajícím názvem Dezinformace, které lahodí uchu. K rozkladu Blízkého východu před 20 lety přispělo selhání západních médií (Lidové noviny 18.03. 2023) trpce konstatuje, že svržení Saddámova režimu vedlo k rozkladu Iráku, občanské válce a nástupu al-Káidy a Islámského státu.
Podobně kriticky vyznívá kniha Postavit se Saddámu Husajnovi. George W. Bush a invaze do Iráku (Confronting Saddam Hussein: George W. Bush and the Invasion of Iraq. Oxford University Press, 2023) od Melvyna Lefflera, o níž referoval Ondřej Houska. V knize vydané zatím pouze anglicky autor invazi hodnotí jako obří selhání americké politiky, které ale podle něj nebylo motivováno zlými úmysly. Autor v knize vyjmenovává celý sled amerických selhání, který vyvrcholil naprosto zpackanou okupací následující po snadném vojenském vítězství: Američtí politici v čele s prezidentem Georgem W. Bushem tuto výzvu naprosto zanedbali.
I česky nedávno vyšla obsáhlá kniha na dané téma: Co nezavály písky Mezopotámie: Lekce z manipulace a servility (Češi a Irák 19902020). Arabista a diplomat Miroslav Belica v ní podává ostře kritický pohled na americké angažmá v Iráku (kapitalistický jánabráchismus to označila i jedna americká vojenská analytička) a na úlohu, kterou přitom sehráli Češi. Chválí přitom ty politiky, kteří jako Václav Klaus vyjadřovali skepsi k americké politice, i novináře jako Barbora Šámalová, kteří bez iluzí líčili utrpení obyčejných Iráčanů. S autorem nemusíme ve všem souhlasit, nicméně kniha je solidně ozdrojovaná, takže každý, kdo se chce tématem zabývat, se s ní musí vyrovnat.


Co nezavály písky Mezopotámie: Lekce z manipulace a servility (Češi a Irák 1990–2020) Co nezavály písky Mezopotámie: Lekce z manipulace a servility (Češi a Irák 1990–2020) Miroslav Belica

Kdo čistil Saddámu Husajnovi cestu k moci? Proč pokračovaly sankce OSN i po iráckém stažení z Kuvajtu v roce 1991? Kdo poskytl Iráku zakázané zbraně, kterými bylo zdůvodňováno pokračování embarga OSN? Byla to náhoda, že se Česká r... více


Komentáře (0)

Přidat komentář