Nevada

recenze

Nevada (2024) 4 z 5 / lucie.svobodova
Nevada

Nevada je debutovým románem Imogen Binnie, která je sama trans a knihou Nevada podpořila trend knih o trans lidech.
V knize najdeme příběh Marie Griffiths, třicetileté transženy, která se vydává po určitých událostech na roadtrip směrem na západní pobřeží.

Marie pracuje v knihkupectví, žije a chodí se Steph. Jednoho dne se Steph přizná, že ji podvedla se společným kamarádem - trans mužem. Marie se to snaží zpracovat, ale jako východisko chce zvolit rozchod. Když toho dne potká Kierana, dozví se, co se vlastně mezi nimi se Steph stalo a nestalo. A než se se Steph stihne rozejít, udělá to ona. Aby toho nebylo málo, je Marie propuštěna z práce.

Po těchto událostech se sebere a jde do baru, kde vymyslí, že vyrazí na cestu po Státech, takový nepatrný detail je ten, že ne ve svém autě, ale v autě Steph, které ji ukradla.

Skončí v zapadlém městečku Star City, kde se seznamuje s Jamesem, který je pravděpodobně také trans a připomíná ji její mladší “já. On však ještě bojuje s určitým sebezapřením a svým způsobem je ztracen ve svém životě, kdy neví co se sebou.
Marie se s Jamesem seznamuje a začínají spolu trávit čas. Ale určitě to nedopadne tak, jak mnohé z vás teď pravděpodobně napadá …

Kniha je napsána tak, že se čte dobře, ale není to klasický roadtrip, který bych v knize uvítala trochu více rozvedený, aby to dodalo nějaký “drive, hodně zde nalezneme především úvahy, zamyšlení a zkušenosti.

Jelikož kolem sebe mám pár lidí z těchto “vod, řekla jsem si, že si přečtu i nějakou tu knihu s tímto zaměřením.

Určitě se nepouštějte do čtení, pokud jste “odpůrce těchto lidí nebo vás toto téma nějakým způsobem pohoršuje.


Nevada Nevada Imogen Binnie

Marii Griffiths je skoro třicet, pracuje v knihkupectví v New Yorku a zároveň se snaží zůstat věrná svým punkovým hodnotám. Je zamilovaná do svého kola, ale ne do svojí holky Steph. Bere prášky a pije víc, než by bylo zdrávo, ale ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář