Nevěsta by Nikola

recenze

Nevěsta (2024) / obedova.pauza
Nevěsta

“Would it make things better or worse if I growled back?"

Rivalita mezi upíry a vlkodlaky panuje již celá staletí a všechny dosavadní pokusy o jejich usmíření skončili krveprolitím. Svou budoucnost coby “UPÍŘÍ NEVĚSTA pro nového vlkodlačího alfu si tedy Misery nemaluje zrovna růžově. A podle výrazu, který měl její ženich během obřadu, ani on není jejich svazkem zrovna dvakrát nadšený...spíš naopak.

Misery má však své důvody, proč s domluveným sňatkem souhlasila a smír mezi jejich dvěma rody mezi ně úplně nepatří. Nyní se ocitá na vlkodlačím území obklopena nepřáteli a jejím hlavním úkolem je zůstat naživu, dokud nezjistí vše, co potřebuje. Na rozdíl od svých “chlupatějších spolubydlících ale Misery neoplývá takovou silou. K tomu, aby přežila bude tedy zapotřebí použít jiné zbraně.

Bride je první “paranormal/fantasy knihou od Ali Hazelwood, která nás doposud zásobovala roztomilými romantickými příběhy z vědeckého prostředí a za mne je to prvotina velmi povedená. Jedná se sice o dosti přímočarý a prvoplánový příběh, který patrně ostřílenější čtenáře ničím nepřekvapí. I tak se mi ale kniha líbila a jako čtení na odpočinkové chvíle ji rozhodně doporučuji.

(SPOILER ZONE ->)

Misery Lark je tak trochu vyvržencem ve vlastním světě. Její otec ji totiž už jako dítě využil a poslal coby “pojistku na území lidí, kde Misery vyrostla pod bedlivým dohledem svých “pečovatelů. Sloužila vlastně jako takový živoucí projev dobré vůle mezi lidmi a upíry, kteří si navzájem vyměňují své potomky a tím si ukazují, že jim ani od jedné strany nehrozí žádné nebezpečí.
Když pak Misery bylo po maturitě dovoleno se vrátit na území upírů, byla vlastním lidem zavrhnuta...jakožto někdo, kdo vyrostl mezi lidmi totiž postrádala upíří zvyklosti a celá komunita se jí stranila. A tak Misery opět odešla, tentokrát ale dobrovolně...několik let se “skrývala na lidském území, kde přežívala pod falešnou identitou a předstírala, že je člověk.
Nyní si ji však k sobě opět povolal její otec. Chce aby si “zopakovala svou roli z mládí a provdala se za nového alfu vlkodlaků jakožto projev dobré vůle. Za normálních okolností by Misery pravděpodobně otce odmítla, už pro upíry udělala dost...ale před časem beze stopy zmizela její přítelkyně a jediná stopa, která po ní zůstala zní L. E. Moreland...což je čirou náhodou příjmení, které nese i její budoucí manžel.

Zápletka je to vlastně hrozně jednoduchá. Misery ve snaze najít kamarádku souhlasí s domluveným sňatkem a během pátrání po čemkoliv, co by ji mohlo ke ztracené přítelkyni dovést se seznamuje s vlkodlačími zvyklostmi. Mezi ní a jejím mužem panuje počáteční nevraživost, ale ta je velice rychle “otupěna neb Lowe už během svatebního obřadu poznal v Misery svou “družku. Ano, i v této knize se hraje na druhy. A tak ač na ni vrčí, nekouše a svou ženu si poměrně dosti chrání. Zjišťujeme také, že Lowe má sestru a že právě jí patří ony iniciály L. E. Moreland...malá Ana (Liliana) je křížencem mezi vlkodlakem a člověkem...stejně tak jako Serena, zmizelá přítelkyně.
Po té, co proběhnou všechny check pointy klasické romanťárny (zprvu počáteční nevraživost, obrušování hran, letmé doteky, muchlovačka v letadle, pokus o vraždu hlavní hrdinky, postel, odmítnutí, únos hlavní hrdinky a její následná epicko-hrdinská záchrana) kniha končí sladkým happy endem. Ale jinak bychom to vlastně nechtěli a Bride se za mne řadí k příběhům, ke kterým se čas od času budu ráda vracet.

Více recenzí naleznete i na našem Instagramu: @obedova.pauza


Nevěsta Nevěsta Ali Hazelwood

Misery, jediná dcera nejmocnějšího vampýrského radního na jihozápadě, je povolána z anonymního života mezi lidmi, aby jako nevěsta stvrdila historické příměří s vlkodlaky. Lowe vládne smečce s absolutní autoritou, ale ne bez rozum... více


Komentáře (0)

Přidat komentář