Nezapomenutelný příběh
recenze
Nezapomenutelná cesta (2015) / MedvědářkaPříběh lásky ze střední školy Landona a křehké Jamie. Autor zde citlivě ukazuje pomalu se rodící se vztah dvou mladých lidí. On světák a velice oblíbený u spolužáků, ona šedá myška a navíc farářova dcera. Můžou mít tito dva vůbec něco společného ? A jak se na to bude tvářit okolí ?
Tahle kniha je pro mě srdcová záležitost. Prvně se mi dostala do ruky v roce 2002 po povodni, kdy jsem přišla tehdy o celou knihovnu a tak jsem byla moc ráda, že mám opět co číst. Příběh dvou mladých lidí, kteří navzdory rozdílnému postavení ve škole a ve skupině, kteří zjistí, že si mají co nabídnout a tím obohatit svůj dosavadní život. Jamie zprvu tají před Londnem, že je vážně nemocná a pro něj je to pořádný šok. Tím ho nastartuje k činům, kterými se snaží zpříjemnit jí čas strávený v jeho společnosti a učí se od ní, že i z maličkostí se dá radovat. Její nemoc jí přesto srazí na kolena a je odvezena do nemocnice, kde musí pár dní ležet. London si uvědomí, že bez ní bude jeho život prázdný a i v tak mladém věku požádá Jamie o ruku. Snad jako by tušil, že jednou tu být už nemusí.
V knize zazněl můj nejoblíbenější citát o lásce,který se mi vryl do paměti a je to tento -
Láska je trpělivá, nezávidí, láska
se nevychloubá a není domýšlivá.
Láska nejedná nečestně,
nehledá svůj prospěch,
nedá se vydráždit, nepočítá křivdy.
Nemá radost ze špatnosti, ale vždycky
se raduje z pravdy. Ať se děje cokoliv,
láska vydrží, láska věří, láska má naději,
láska vytrvá.
Na konci knihy pokaždé brečím jak želva a že jsem jí četla už několikrát a ještě budu. Pro mě má tenhle příběh hloubku a nezklamal mě ani film, který byl podle knihy natočený pod názvem Dlouhá cesta.
Nezapomenutelná cesta Nicholas Sparks
Když bylo Landonovi sedmnáct, život se mu navždy změnil. Landon končil střední školu a rozhodně se nehodlal zatěžovat starostmi dospělých. A ani ve snu ho nenapadlo, že by se mohl zamilovat, natož do dcery místního faráře. Ale srd... více