Nutnost pro každého potteromaniaka
recenze
Harry Potter a Kámen mudrců (MinaLima) (2024) / simona8126Začátkem listopadu 2024 zamířilo na pulty našich knihkupectví české vydání skutečného skvostu, alespoň pro každého věrného fanouška brýlatého čaroděje s jizvou na čele. Nakladatelství Albatros, které u nás v roce 2002 poprvé vydalo Harryho Pottera a Kámen mudrců, nyní přináší právě tento příběh v úchvatném grafickém zpracování od studia MinaLima.
Vedle samotného textu, který tak dobře znáte z dětství, si budete moct vychutnat 150 krásných ilustrací a 8 jedinečných interaktivních prvků. Mnozí z nás si tak konečně mohou dopřát to, o čem jako děti pouze snili – osahat si a otevřít Harryho dopis z Bradavic, prohlédnout si vzrušující Příčnou ulici plnou obchodů nebo si pohrát s obrazem Buclaté dámy a mnoho dalšího.
Může se zdát, že tyto pohyblivé hrací prvky, kdy zataháte za část obrázku a odkryjete úplně jinou, se jeví jako báječná věc především pro malé čtenáře. Oceňuji, že každý z oněch prvků je od ostatních stránek oddělen podle potřeby lehoučkým či tvrdším papírem. Ačkoli je kniha samotná určena dětem od deseti let, toto ohromující a povážlivě těžké vydání bych jim osobně nedoporučila. A už vůbec ne ještě mladším.
Tahle verze Harryho Pottera je určena k opatrnému obdivování. K tomu, aby si ji šetrně a se zatajeným dechem procházeli dospělí, kteří se touží jejím prostřednictvím vrátit do světa dětských snů. Nutno dodat, že interaktivní prvky jsou často velmi citlivé a křehké a že divoká dětská ručka by je mohla snadno natrhnout a zničit, což je u tak pečlivě vyvedeného díla, za které v obchodě vynaložíte tisíc korun českých, rozhodně nežádoucí zkušenost. Podle mě se kniha hodí jako vánoční (do sychravého podzimního či zimního období je naprosto ideální) nebo narozeninový dar pro skutečně zapálené potteromaniaky, kterým na ní bude záležet natolik, aby s ní zacházeli opatrně.
Vzhledem k výše uvedenému trochu zamrzí, že text není oproštěn od všech překlepů a chybiček. Zvlášť zarážející je, že takový překlep můžeme objevit hned na začátku ve věnování (Anně, které to měla stejně ráda). Bohužel zrovna nemám po ruce jiné vydání Harryho Pottera, ačkoli dvě další vlastním, abych se přesvědčila, zda je chyba i tam.
Leckdo by mohl namítnout, že další verze už známého příběhu je zbytečná a že jsou to vyhozené peníze. Tahle ale jistě nevznikla proto, aby se tvářila jako nějaká novinka. Je to jedinečný doplněk do sbírky těch, kteří Harryho kouzlu opravdu propadli a kteří se prostě jen touží kochat a zjistit, jak si jejich oblíbené postavy představovali další umělci.
Snad nikdo z fanoušků malého čaroděje neočekává, že ohledně příběhu dostane něco, co by už neznal. Ostatně mi občas připadalo, že knížka ani není zamýšlena primárně ke čtení, protože text je místy podivně rozdělen na dvě části, mezi které zasahuje výrazná ilustrace. Občas je tak náročnější vyznat se v tom, kde která věta začíná a pokračuje. Čtenáři tohle ale budou chtít proto, že je to hezké. To tahle objemná kniha každopádně je, už na první pohled díky tvrdým červeným deskám a čarovné ilustraci na obálce. Rozhodně nelituji, že zkrášlí mou knihovničku, a jsem ráda, že jsem si připomněla Protivovy poťouchlé kousky.
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media.
Harry Potter a Kámen mudrců (MinaLima) Joanne Rowling
První díl slavné fantasy série v ohromujícím podání grafického studia MinaLima. Prožijte s Harrym Potterem jeho první rok ve Škole čar a kouzel v Bradavicích tak, jako nikdy předtím! V tomto okouzlujícím vydání najdete nejen kompl... více