Gertin příběh, jak je popsán v knize Prošla jsem peklem od Hery Lind, je srdcervoucím svědectvím o tom, jak život dokáže být nevyzpytatelný a krutý.
Její poválečné dětství bylo plné strádání a útrap, které by nikdo nepřál ani svému největšímu nepříteli. Navzdory všemu, co prožila, se jí zdálo, že našla své štěstí, když si ji vybral za ženu mladík Leo Wolf. Jejich vztah, korunovaný narozením dvou synů, jí přinesl pocit, že konečně našla svůj ráj na zemi.
Ovšem idylka netrvala dlouho. Leo, zaslepený vidinou peněz a snadného zisku, přiměl rodinu přestěhovat se do Afriky. Pro Gerti to znamenalo jediné – návrat do pekla, které chtěla navždy nechat za sebou. Africký kontinent se stal místem, kde její sny o klidném životě opět ztroskotaly, a ona musela čelit novým výzvám a utrpení.
Hera Lind v této knize mistrně vykresluje, jak je lidský osud nevyzpytatelný a jak mohou rozhodnutí jiných lidí zcela změnit životní cestu člověka. Gertin příběh je plný emocí, od bolesti přes zoufalství až po nezdolnou sílu přežít.
Kniha ukazuje, že i když se zdá, že jsme našli svůj ráj, můžeme se rychle ocitnout zpět v pekle, a že naděje a odvaha jsou někdy jediným, co nás může udržet nad vodou.
Hera píše velmi čtivým a emotivním stylem. Její vyprávění je plné napětí, ale také naděje. Používá jednoduchý jazyk, který nám umožňuje snadno se ponořit do příběhu a prožívat s hlavní hrdinkou všechny její radosti a strasti. Kniha je velmi dynamická a poutavá, což z ní dělá doslova čtení na jeden zátah.
Prošla jsem peklem Hera Lind
Gertino poválečné dětství nebylo vůbec veselé, naopak, tolik strádání a útrap by jí nepřál ani nepřítel. Když se do ní zamiluje bohatý mladík Leo Wolf, cítí se Gerti jako v ráji a po narození dvou synů má dokonce pocit, že si tako... více