Obrovská vděčnost za tuto knihu

recenze

Psáno za jízdy (2021) 5 z 5 / Táňa166
Psáno za jízdy

Knihu od Niny jsem četla už dvakrát a budu se k ní vracet. Četla jsem už hodně knih od autorů jako jsou Osho, Eckhart Tolle, Anthony de Mello, Don Miguel Ruiz a další, které mi v mnohém pomohly. Ale kniha od Niny je sám život. Je to nejen její životní příběh, ale hlavně všechna z toho plynoucí uvědomění. Během čtení jsem zažívala aha momenty a připomínky toho, co už vlastně vím. Když něco hodnotím jako správné, automaticky vzniká protiklad. Ale vím já, co je správné X špatné? Sama jsem v životě nesčetněkrát zažila, že to, co se zdálo být jako to nejhorší co mě potkalo, jsem později vnímala jako veliký přínos. Nebo být až v odporu - např. odmítat léky s tím, že nemoc musím vyřešit sama v sobě, protože když najdu příčinu, tak se nemoci zbavím. Což zní super, ale jen do té doby, než člověk zjistí, že ať dělá, co dělá, tak to tak snadno nefunguje.

Dovolím si teď citovat úryvky z knihy.

„Nemoc neznamená, že jsem selhala. Když se člověk obviňuje a dělá si výčitky, tak si tím jen ubližuje. To už teď chápu.“

„Nejde říct, že alternativní léčba je lepší než ta klasická. Ani obráceně. Že člověk má zdravé fyzické tělo, není záruka šťastného života. A tak jsem to nechala být. Už žádné další ezoterické techniky. Už žádné alternativní terapie. Už žádné další rituály. Stačilo. Poslední roky už jen plynu s proudem života. Už do toho nechci zasahovat. Už do toho nebudu mluvit.“

„Zcela jsem si uvědomila, že skutečně nemohu situaci posuzovat. Vše ve vesmíru je provázáno a vzájemně propojeno. Jedno ovlivňuje druhé a já nevidím celý obraz. Proč bych tedy měla chtít měnit jednu jeho část? Co když tím zkazím celé dílo. Jak já ze svého pohledu mohu vědět, co je ten vyšší smysl.…“

„Jak bychom chápali světlo, kdyby nebylo tmy? Zdraví bez nemoci? Bohatství bez chudoby? Radost bez smutku? Mohlo by být zrození, kdyby nebyla smrt?
Čím víc bojujeme proti těm nechtěným věcem nebo čím víc se ztrácíme v těch chtěných věcech, tím větší nerovnováha vzniká.“.

Psáno za jízdy Psáno za jízdy Nina Křehotová

Od nenávisti až k lásce k životu. Od boje a vzdoru až po okamžik přijetí. Kniha o nemoci, o smrti, o smíření a o lásce. O životní síle, ke které máme přístup všichni. Život nás nikdy nepostaví do situace, kterou nemáme pot... více

Komentáře (0)