"Odhalení traumatu v moderní společnosti"

recenze

Mýtus normálnosti (2023) 5 z 5 / actavis
Mýtus normálnosti

Kniha "Mýtus normálnosti" od Dr. Gabora Maté představuje mimořádně důkladnou a provokativní studii o vlivu traumat na lidské zdraví a psychiku. Dr. Gabor Maté se v této knize soustředí na hluboce zakořeněné mýty, které formují naše chápání normality v dnešní společnosti, a s precizností zkoumá, jak moderní kultura a společenské struktury přispívají k šíření toxického prostředí, jež má devastující účinky na lidské zdraví.

Autor ve svém díle elegantně propojuje osobní zkušenosti, klinickou praxi a rozsáhlý vědecký výzkum, aby odhalil, jak traumatické zážitky, často skryté a nerozpoznané, ovlivňují nejen naše duševní, ale i fyzické zdraví. Hned na začátku knihy autor nabízí hluboce rezonující definici traumatu – trauma je to, co nás mění navždy. Tento jednoduchý, ale výstižný pohled slouží jako klíč k porozumění širokému spektru problémů.

Kniha se nezastavuje pouze u analýzy individuálních traumat, ale také přináší kritický pohled na širší společenské kontexty. Autor tvrdí, že dnešní společnost, prosycená konzumním způsobem života, nespravedlivou sociální hierarchií a zrychleným tempem, vytváří podmínky, které jsou inherentně traumatizující. Tento přístup umožňuje čtenáři nahlédnout na trauma nikoli jen jako na osobní záležitost, ale jako na problém hluboce zakořeněný v samotné struktuře moderní společnosti.

Výjimečnost knihy spočívá také v její schopnosti propojit složité vědecké koncepty, jako jsou epigenetika nebo transgenerační přenos traumat, s lidsky pochopitelnými příběhy a osobními svědectvími. Autor píše s hlubokou empatií a porozuměním, což z knihy činí nejen vzdělávací nástroj, ale i průvodce pro ty, kteří hledají cestu k uzdravení.

"Mýtus normálnosti" je kniha, která si zaslouží místo mezi klíčovými texty o traumatu a duševním zdraví. Je to dílo, které osloví jak odborníky v oblasti psychologie a medicíny, tak i širokou veřejnost hledající odpovědi na otázky o vlivu moderního světa na lidskou duši a tělo. Dr. Gabor Maté touto knihou vytvořil komplexní průvodce, který nejen že nabízí hluboké porozumění problémům, kterým čelíme, ale také inspiruje k hledání cest, jak tyto problémy překonat.

Děkuji nakladatelství Peoplecomm za poskytnutí recenzního výtisku.


Mýtus normálnosti Mýtus normálnosti Gabor Maté

Jak sám autor říká, kniha s tématem vlivu naší kultury na zdraví ho „volala“ mnoho let. Dlouho na ni ale nenacházel ani odvahu, ani dostatek sil. Až přišla pandemie covidu a s ní dostatek volného prostoru. Gabor Maté spojil síly s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář