On a Ona ;)
recenze
Pekáč buchet (2014) / JituliskoTak tahle kniha mi za dva dny asi 15x vzbudila dítě. Uspávání muselo probíhat bez čtení, jelikož natřásající se hrudník mému kojenému potomkovi nevyhovoval… Celkově mi kniha způsobila i problém v tom, že si má rodina klepala na čelo proč se tak blbě žulím a každou chvilku si dělám poznámky stránek… Budila jsem dojem cvoka.
Tak to bylo dost ke „stížnostem“, teď Vám o knize něco povím. Příběh je vyprávěný Klárou. Je redaktorka časopisu a píše rubriku o jídle. Ona jídlo miluje. Ráda zkouší a předělává recepty. Miluje sladké a vždy si najde výmluvu proč nějaký ten muffin, sušenku pozřít. Recenze v restauracích dělá s nadšením.
Jednoho dne její kolegyni Míšu, která dělá pro změnu sportovní rubriku, štípne včela a Klárka má za úkol jít udělat domluvený rozhovor místo ní. Zkoukne si na internetu s kým, že to bude mít tu čest. Mladý ledolezec, divné slovo, avšak příhodné pro člověka, který místo po skalách leze po zmrzlých vodopádech. Jmenuje se Kopřiva. Vypracovaný a velice atraktivní blonďák. Mno co naplat, vykroutit se jí z toho nepovedlo, takže jde.
Hned jejich setkání skončí neskutečným trapasem. Kláře se pokazí, vše co může. Na vině je i make-up, který jí nekompromisně nanesla další kolegyně v redakci. Kopřiva však tuto situaci zvládne a rozhovor proběhne v restauraci nad jídlem.
Klára mi byla sympatická, ne že bych taky tak strašně milovala jídlo, ale byla vykreslená jako pohodářka, žádná modelka s komplexy. Její tréninkový program s Radimem a jejich komunikace během cvičení byla prostě perfektní. Dovedu si živě představit, takové situace…
Vložené recepty, na začátku každé kapitoly, ve mně budí touhu nějaké z nich zkusit. Výborný nápad na netradiční spojení příběhu a „kuchařky“.
Víc jak 3/4 jsem byla nadšená a knihy jsem rozhodně nelitovala. Hodnocení doposud bylo rozhodně 100%. Avšak pak autorka provedla něco, co mi „nakrklo“. Ke konci knihy zakombinovala do příběhu jistou událost, co mi celkový dojem velice pozměnila.
Je mi velice líto, že se kniha nenesla v tom perfektním „stavu“ co zpočátku. Takže chtě nechtě hodnocení rozdělím na 3/4 luxusní příběh, vtipy, situace bych označila jako perfektní, nápadité, prostě super.
Zbývající 1/4 bych raději vypustila. Tam mé hodnocení kleslo hodně dolů.
Celkově tedy- Ano, knihu si přečtěte. Protože dle mého názoru stojí za to, projít tu většinu a příjemně se zasmát. A ten konec? Mno zkuste ho brát s nadhledem.
Jitulisko.cz
Pekáč buchet Kateřina Petrusová
ONA Redaktorka ženského časopisu, expertka na vaření. Miluje nové recepty, oprašuje staré po babičkách, dobrého jídla se nikdy nepřejí a je pro ni středobodem vesmíru. Sama o sobě říká, že je gastrosexuálka. Sport je pro ni nutné... více
Naprosto souhlasím s tvou recenzí. Já knihu četla ve vlaku a ty nechápavé pohledy cestujících mým směrem...kdybych neseděla ve vlaku, směju se nahlas. A taky ta poslední čtvrtina, no, ta tam nemusela vůbec být. Ale jinak skvělá knížka slupnutá během několika hodin.