Kate (2019) prchá před svým majetnickým a násilným přítelem do domku na britském venkově, který zdědila po své pratetě. Netuší však, kolik tajemství tato chatka ukrývá. Violet (1942) odjakživa cítila své pouto s přírodou a kamarády jí jsou brouci a ptáci. Jejím životem ale zamává jedna obyčejná vycházka do lesa, která vše změní. Altha (1619) je obviněna z čarodějnictví a z vraždy místního statkáře na základě jejího silného pouta s přírodou. Najde se někdo, kdo by se jí zastal nebo ji všichni místní chtějí vidět na hranici?
Tři ženy, tři osudy, jeden příběh.
Od prvních stránek mě příběh vtáhl do děje. Sice mě neustálé střídání pohledů všech tří hrdinek trochu rušilo ve skládání si obrázku o jejich jednotlivých osudech, na druhou stranu ale byly trojice kapitol občas spojené nějakou paralelou nebo podobností, což bylo zajímavé.
Nejvíce mě zaujal příběh Kate, která se snažila uprchnout od svého násilnického přítele. Na rozdíl od ostatních mi přišel ten její nejnapínavější a já se na Katin pohled vždy nejvíce těšila. Pohled Violet byl o něco zdlouhavější a k jeho vyústění došlo spíše až na konci. Přesto bylo fascinující sledovat její propojení s přírodou. Altha měla kapitoly nejkratší, zato nejvěcnější a nejpřímější. Jejím prostřednictvím jsem sledovala soud, který měl za cíl ji odsoudit z čarodějnictví, ale zároveň ukázal, kolik lidí z vesnice se postavilo na její obranu.
Kniha poukazuje nejen na kouzla přírody, přestože je tohoto námětu plná. Je krásnou oslavou ženství a ženské síly a propojuje příběhy všech tří hlavních hrdinek napříč pěti stoletími. Je velmi čtivá, plná napětí a tajemství a vůbec se nedivím, že získala ocenění Goodreads Choice Award. Pro mě šlo o jedinečný čtenářský zážitek, ze kterého jsem si i něco odnesla.
Za recenzní výtisk děkuji Knihy Dobrovský.
Divé ženy Emilia Hart
Kate se za sebou rozhodla všechno nechat a prchnout z Londýna do domku v Cumbrii, který zdědila po své pratetě. Netuší však, že dům ve svých útrobách už od dob honů na čarodějnice v 17. století ukrývá nečekané tajemství. Violet... více