Osudové ženy: 33 příběhů neobyčejných životů

IVANA CHMEL DENČEVOVÁ
Nakl. PULCHRA
Rok vydání 2024
424 stran

Měla jsem velkou radost, když se mi dostala do rukou kniha OSUDOVÝCH ŽEN z nakladatelství Pulchra, jenž byla jedním z knih letošního Velkého knižního čtvrtka.

Chtěla jsem ji mít doma nejen pro sebe, ale i pro svou dospívající dceru.

Knihu jsem nečetla na jeden zátah, vždy jsem si vybrala jeden medailónek večer před spaním, byl to pro mě takový večerníček.

Původně nám Ivana Chmel Denčevová o těchto ženách vyprávěla ve svém rozhlasovém pořadu. Jsem moc ráda, že nakonec dostal prostor i v knižní podobě.

Ta kniha je nádherně vyvedená, obsahuje spoustu fotografií a o každé z žen se dozvíme spoustu informací jak z jejího dětství, osobního a rodinného života, tak i života profesního. U mnohých z nich můžeme říci, že právě dětství je utvářelo a bylo velice důležité pro jejich budoucnost. Projdeme si tak v podstatě celým minulým stoletím. Já vám tady na závěr zkopíruji jména všech žen, které v této knize figurují a sami uvidíte, že to nejsou pouze notoricky známá jména, ale je zde spousta jmen, které vám třeba nic neřeknou. A to je právě to, čeho si cením na knize nejvíce. Ne příběhů žen, které všichni známe, ale právě těch, na které se tak trochu pozapomnělo, ale rozhodně by nemělo, protože jsou stejně jako jejich slavnější kolegyně velice zajímavé. Jsme svědky ne vždy lehkých osudů, o to více je třeba obdivu.

Zde naše OSUDOVÉ ŽENY:
Alma Mahlerová, Sidonie Nádherná, Bertha Suttnerová, Adele Bloch-Bauerová, Xena Longenová, Lata Brandisová, Helena Palivcová, Ottilie Davidová, Marie Moravcová, Božena Kropáčková, Nina Jirsíková, Hana Schusterová-Krupková, Trudie Bryksová, Milena Šeborová, Libuše Cloud-Hrdonková, Gerty Theresa Coriová-Radnitzová, Helena Koželuhová-Procházková, Ludmila Švédová, Heda Margoliová-Kovályová, Slávka Peroutková, Ivana Tigridová, Jiřina Zábranová, Věra Ilse Waldes-Hromádková, Rozina Jadrná-Pokorná, Riva Krieglová, Marta Kadlečíková, Mirka Kochová, Libuše Moníková, Míla Doleželová, Dagmar Burešová, Helena Wilsonová, Meda Mládková, Dana Němcová.

Ta kniha je pro každého, kdo si rád čte o zajímavých ženských osudech, protože ví, že i ženy byly, jsou a budou hybatelkami dějin. Bez nich by to prostě nešlo. A zrovna tady je to krásně ukázáno. Byla radost to číst, žádná suchopárná fakta, ale naopak spoustu poutavě napsaných příběhů. Kniha je nádherná na pohled a důležitá uvnitř. Kdybych ji už neměla doma, byla bych šťastná, kdybych ji našla pod vánočním stromečkem.
(PROSINEC 2024)

Osudové ženy: 33 příběhů neobyčejných životů Osudové ženy: 33 příběhů neobyčejných životů Ivana Denčevová

Osobní příběhy třiceti tří českých žen, které během 20. století zanechaly výraznou stopu ve všech oblastech života, od kultury, přes vědu, politiku a společnost. Jejich životní osudy většinou nejsou širší veřejnosti úplně dobře zn... více

Komentáře (0)