Osvícení – horor
recenze
Osvícení (2024) / KizuiziZa recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Beta
Jack Torrance přišel o práci profesora, ale dobrý přítel ho doporučil na zajímavé místo – dělat zimního správce v hotelu Overlook. A tak se Jack, jeho žena Wendy a jejich syn Danny stěhují do krásného hotelu v horách, který má však ne moc pozitivní historii...
Moje první setkání s tímto příběhem, dokonce jsem jej ani neviděla ve filmovém zpracování. A musím přiznat, že jsem měla hodně vysoká očekávání, jelikož kniha je hodně chválena.
Osvícení je parádní hororový příběh, kterému nechybí mrazivé napětí, krvavé (občas lehce nechutné – je to prostě King) ani šokující okamžiky. Vůbec se nedivím, že je Osvícení označováno jako jeden z nejlepších Kingových hororů, protože tady se u čtení musí nepřijemně cítit asi každý.
Příběh, začínací jako obyčejný (byť lehce nepříjemný) pohovor, přivede čtenáře do krásného horského hotelu s bohatou historií. Jenže za pozlátkem se skrývá zlo, běžným okem neviděné – je určeno jen pro „osvícené“. A tak postupně a zlehka začíná boj, ze kterého tuhne krev v žilách a jehož intenzita se ďábelsky stupňuje.
Opět je to dílo s velmi pomalým začátkem, jehož tempo se postupně stupňuje a to tak, že se bojíte, že ve finále kniha asi exploduje. A ano i zde se autor vyžívá v detailech, hlavně těch extra „chuťových“, a i tentokrát je to skvělá přehlídka různých charakterů.
Moc se mi líbí postava Dannyho, který to tu chudák nemá vůbec lehké, velmi sympatický je i pan Hallorann. Wendy je taková nevýrazná, jak kdyby tam byla jen kvůli vaření, koho bych ovšem lehce seřezala je Jack – za to všechno může stejně on a rozhodně mu to neodpustím ani po tom všem, co vím.
Jsem z Osvícení nadšená a teď i ještě víc zvědavější na pokračování a pominu, že se toho i trochu bojím, aby se to nepokazilo, ale tak snad ne. Rozhodně nedoporučím jemným duším (které na tohle mrazivé čtení najdou odvahu) čtení v noci a už vůbec ne to číst ve sněhové vánici uprostřed hor :). Já si rozhodně návštěvu opuštěného hotelu odpustím, ale určitě se zase ráda vrátím k téhle knize, protože Overlook za to stojí.
P.S.: obálka nového vydání je fakt parádní!
Osvícení Stephen King
Hotel Overlook je považován za nejkrásněji položené horské letovisko na světě, ale nový zimní správce Jack Torrance, jeho žena Wendy a jejich pětiletý syn Danny v něm spatřovali víc než jeho krásu. Jack viděl v Overlooku příležito... více