Osvícení přehled

Osvícení
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546507/bmid_osviceni.jpg 5 4300 4300

Osvícení série

1. díl >

Hotel Overlook je považován za nejkrásněji položené horské letovisko na světě, ale nový zimní správce Jack Torrance, jeho žena Wendy a jejich pětiletý syn Danny v něm spatřovali víc než jeho krásu. Jack viděl v Overlooku příležitost, zoufalý způsob, jak uniknout životní smůle a zoufalství, Wendy zase kýženou samotu, která by mohla být poslední příležitostí k zachování narušené rodiny, a Danny? Danny, požehnaný i prokletý náhlým osvícením, darem předvídavosti, viděl věci, které přesahovaly chápání malého kluka. V prázdných pokojích Overlooku na něj číhalo skryté zlo…... celý text

Toto vydání knihy ještě není v prodeji. Má být od 30.10.2024
Literatura světová Horory
Bude vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Shining, 1977


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osvícení. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (665)

MartyM
včera 4 z 5

(SPOILER) Nejdříve je potřeba zmínit, že tahle kniha má zpočátku pomalejší tempo. Nicméně je to skvělé, opravdu hodně pozvolna gradující čtení. Napětí a tíživá atmosféra v hotelu Overlook postupně narůstá, a čtenář sleduje, jak Jacka Torrance hotel opíjí, ovládá a využívá jako nástroj pro dosažení svých tajemných cílů a záměrů. Pozor: film a kniha se docela výrazně liší - a to nejen zakončením (například ve filmu zcela chybí pohyblivá keřová zvířata, kuchař Hallorann v Kubrickově podání nepřežije, Jack Torrance umrzne, namísto toho, aby vylětěl do luftu i s hotelem). Kniha mi příšla zajímavější a děj srozumitelnější (přestože film je taky skvělý, i když jiným způsobem). Od kapitoly DROM už jsem ale hltal každé slovo a nedokázal jsem se od knihy odtrhnout. No, zkrátka lahůdka, ale je potřeba vydržet až do konce.

Majuš333
12.10.2024 3 z 5

Opäť čtenářská výzva. Celé roky som sa Kingovi vyhýbala, aby ma nepolapil do svojich spárov :)
No s kľudným svedomím môžem teraz priznať, že tak, ako pre mňa nie sú severské detektívky/krimi, tak ani King nie je pre mňa...


berry1009
29.09.2024 5 z 5

Psychologie lidí zavřených v jednom hotelu, ze kterého není žádná cesta zpět, a kteří musí bojovat se svými vnitřními démony. Hotel totiž není úplně normální hotel, ale působí děsivě na své okolí a má svou historii. Ale co se může stát, když se rodina miluje, že?
Může se toho stát hodně, ale co konkrétně, to nebudu vyzrazovat. King zde má mnoho nosných motivů, které mu jsou blízké. Pro mě hlavním motivem je alkoholik, který se snaží svůj vztah s alkoholem ukončit, ale pomalu ho to dohání k šílenství. Kdo jiný než King, alkoholik, který se také léčil, by dokázal tento stav popsat lépe? Další Kingovo blízký motiv spisovatele, který má zrovna intelektuální sucho, postavu také provází a hraje velkou roli. A pak tu máme další, jako domácí týrání, rasismus, a samozřejmě nadměrná intuice v postavě malého chlapce.
Kniha se četla tak, že jsem kvůli ní nemohl spát. Ne, že by byla tak děsivá, ale musel jsem pokračovat ve čtení, i když bylo pozdě. Děsivá je ovšem také. Podle mne ji nemá smysl číst za bílého dne a hezkého počasí. Tudíž na pokračující podzim a budoucí zimu ideální čtení.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Mistr hororu - Stephen King - slaví 70 let!

21.09.2017


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Osvícení v seznamech

v Právě čtených90x
v Přečtených6 176x
ve Čtenářské výzvě681x
v Doporučených485x
v Knihotéce1 459x
v Chystám se číst725x
v Chci si koupit205x
v dalších seznamech36x