Osvícení přehled
Stephen King
Jack Torrance získá místo zimního správce v horském hotelu Overlook, kam se odstěhuje s celou svojí rodinou. Docela jednoduchá práce, až na jednu maličkost. V hotelu straší a postupně způsobí Jackovu posedlost. Je tu však ještě Jackův pětiletý syn Danny, který je obdařen mimořádnými telepatickými a jasnovideckými schopnostmi....
Literatura světová Horory
Vydáno: 1993 , Laser-books (Laser)Originální název:
The Shining, 1977
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osvícení. Přihlašte se a napište ho.
Hotel Overlook, kdo by ho neznal? Pokud už ne knihu, tak minimálně o filmovém zpracování v hlavní roli s Jackem Nicholsonem, slyšel snad každý :)
Já mám ráda i filmovou verzi, ale musím se u ní vždy odpoutat od knihy, naopak při čtení knihy, vidím před očima prostě vždy Jacka Nicholsona a to už mu nikdy nikdo nevezme :)
Tato kniha je tak trošku (nebo spíš hodně) fenomén. Vyšla u nás již v několika vydáních, naposledy letos v říjnu s nádhernou obálkou od Murin Wolf :) Je to jedna z knih, kterou i já osobně mám ve své knihovně ve více vydáních a nestydím se za to :D
Na knize miluju nejvíc asi tu celkovou temnou atmosféru, která ještě graduje během celého vyprávění. Nejdříve se nám rozvíjí úplně obyčejný příběh, obyčejné rodiny, která byla v minulosti zasažená démonem alkoholem.
Jack tedy začíná s čistým štítem a najde si práci sezónního zimního správce hotelu Overlook, uprostřed ničeho, daleko od všeho.
Vše jde jako po drátkách, dokud do hotelu Jack nepřiveze svou rodinu, hlavně svého malého synka Dannyho, který má bohužel dar. Dar, který je za normálních okolností neškodný, ovšem ne na tomto místě. A nestvůra se probouzí....
Je geniální pozorovat, jak Jacka postupně prostupuje temnota hotelu, jak si hraje s jeho myslí, jak se dokáže nechat ovlivnit...I když jsem knihu četla víckrát, vždy u mě vyvolává pocity mrazení a husí kůži, a různorodou směsici emocí.
Miluju tuhle knihu a miluju i pokračování Doktor Spánek, který stojí také za přečtení :)
Klasika, kterou by měl znát každý.
Musím přiznat, že ač asi nebudu fanynkou S. Kinga, tak tohle je opravdu povedená knížka.
Jack dostane práci správce hotelu. Bohužel v zimě a na místě, odkud se jen tak nejde dostat. Spolu s ním se tam přesune i jeho manželka Wendy a syn Danny. To, co zdánlivě vypadá jak pouhá životní změna, vyvolá mnohem víc.
Jack, který bojoval se svou závislostí na alkoholu si myslí, že tohle je skvělá příležitost. Wendy si není jistá, ale podpoří ho. Do chvíle, než si všichni uvědomí, že Danny není zcela v pohodě. Jak by taky byl, když má svoje "vidiny"?
Jenže, on ten problém vlastně není jen Dannyho patálie, ale postupně se do toho vtahuje celé osazenstvo. Co se může stát, když pár lidí uvízne na místě, odkud se nelze dostat?
To, na co si asi nezvyknu, je rozšafnost, s jakou King píše.
Kdo tuhle klasiku ještě nečetl, měl by to napravit a já jdu mrknout na filmovou verzi!
Šílenství v nás, Mrazivá smrt a další knižní novinky (44. týden)
27.10.2024
Mistr hororu - Stephen King - slaví 70 let!
21.09.2017
Kniha Osvícení v seznamech
v Přečtených | 6 236x |
v Knihotéce | 1 475x |
vraždy zfilmováno telepatie horory duchové a přízraky jasnovidectví izolace alkoholismus zima hotely
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2016 | To |
Máte nějaký film radši než knižní předlohu, podle které vznikl?
Já Osvícení.
Film jsem viděla několikrát, poprvé přibližně ve svých třinácti letech. Pravděpodobně právě tento film zapříčinil, že jsem se v budoucnu chtěla zabývat studiem filmu. Dodnes mě fascinuje, jak Kubrick dokázal v Osvícení budovat atmosféru, jak dlouho nechal diváka v nejistotě a ve vlastních domněnkách a úvahách.
V knížce na mě oproti tomu všechno působilo mnohem přímočařeji. Od začátku víme, že má pětiletý Danny zvláštní schopnosti. Stejně tak jsme po příjezdu do hotelu neprodleně seznámeni s jeho pohnutou historií a varováni, že to, co se tady může zjevovat, není opravdové… A tak jen čekáme na vyústění. (Mimochodem, i to mi ve filmu přijde lépe propracované).
Tu děsivou atmosféru, která na mě z filmu pokaždé tak silně působí, tu jsem v knížce zkrátka neobjevila. Psychologie postav je sice zpracována důkladně a veškeré souvislosti jsou dobře ukotvené, nakonec možná ale právě to způsobuje nedostatečnou gradaci a absenci hrůzy.
Dost pravděpodobně bych to vnímala opačně, kdybych Osvícení četla před zhlédnutím filmu, ale v tomto případě jsem fakt ráda, že tomu tak nebylo.