Pachuť smrti
recenze
Příliš mnoho nevěst (2017) / Ivuska.09Helena Hardenová se řadí k autorkám českých detektivek. Já jsem se pustila do její knihy Příliš mnoho nevěst, která je už druhým dílem série s hlavní hrdinkou Polyxenou Berkovou.
Hardenová vypráví příběh téměř čtyřicetileté ženy Polyxeny Eusebie Frebonie Kristiny Berkové z Ronova. Její otec je hrabě a vlastník zámku Ronov nad Bělou. Poly je zaměstnaná v malé aukční síni se sídlem ve Vídni. Vzhledem k jejímu původu ji toto opravdu šlechtí, protože by vůbec pracovat nemusela.
Poly teď prochází náročnějším životním obdobím: právě se rozvádí se svým manželem, který vedl dvojí život. Měl ještě další přítelkyni. Ta mu dokonce porodila dvě děti (Poly zatím žádné dítě nemá). Zdá se, že všichni o jeho druhém poměru věděli, jen Poly o ničem neměla ani ponětí. Přesto je pro ni poměrně těžké odolat manželovu šarmu... Při první možnosti s ním opět skončí v posteli. Je tedy správný čas k tomu, aby se odreagovala a na vše zapomněla. A hlavně, aby se od něj držela dál. A kde jinde by to bylo lepší, než na holčičí rozlučce se svobodou? Taková pěkná dámská jízda. Její kamarádka Soňa se totiž bude vdávat, takže se parta několika žen vydává na poměrně luxusní zámek Lomec, aby to mohly řádně oslavit.
Je jasné, že dámy se rozhodně nebudou vyhýbat mužům. A třeba právě tady potká Polyxena svou osudovou lásku, kterou bohužel marně hledala ve svém bývalém manželovi. Anebo se s mužem jejích snů zase objeví nějaký zádrhel... Ano, tušíte správně. I tentokrát se věci trochu zkomplikují. Dámy se skvěle baví, užívají si holčičí štěbetání, laškování s muži, různé hotelové procedury a velké množství alkoholu. Alespoň do té doby, než je jedna z nich nalezená mrtvá.... A nebyla by to ta známá Poly, kdyby na zámku ještě nezůstala a nepustila do pátrání na vlastní pěst. Vždyť už se ji přece v minulosti jednoho vraha odhalit podařilo.
Příběh je čtivý, nijak složitý, zkrátka vše pěkně odsýpá. První polovina je akčnější, tempo ve druhé půlce je o něco pomalejší, ale pořád se při čtení nebudete nudit. Ani s hlavními hrdiny jsem neměla problém: nechybí komplikace založené na různých vztazích nebo finanční stránce věci. Pokud se na začátku začtete, určitě nebudete mít problém knihu dočíst. Vraha pravděpodobně odhalíte, ale rozhodně ne dříve než v poslední čtvrtině knihy. Některé situace jsou sice trochu bizarní, ale na druhou stranu od čtení mě neodradily.
Příliš mnoho nevěst je už druhým dílem série s Polyxenou Berkovou, takže doporučuji těm, kterým se líbil první díl (Příliš mnoho vítězů) a také všem fanouškům českých detektivek.
Příliš mnoho nevěst Helena Hardenová
Napřed svatba, potom rozvod. Nebo obráceně? Ovšem před svatbou je nutno se řádně rozloučit se svobodou. Ženich s kamarády a nevěsta s nejlepšími přítelkyněmi. Začíná dámská předsvatební jízda, na kterou jede i Polyxena Berková. V ... více