Panna

Otec Frouz byl odsouzen na deset let vězení. A Jakub Dolejš se nevypraví za synem, když se to dozví. Ema čeká, že si pro ni otec přijde, aby šli do Příbrami. Nějakou dobu ji trvá, než si uvědomí, že se to nestane.
Jakoby lusknutím prstů se Březové Hory stanou součástí Příbrami. Jednim jediným administrativním opatřením. To, v co doufal Rudi Velemín, se stalo. Jenže nikoliv proto, aby to přineslo prosperitu obchodnímu domu Velemímových.
Z Březových Hor nevzniklo světové centrum obchodu. Jenom periferie Příbrami, s Rožmitálskou ulicí lemovanou zrušenými krámky a živnostmi.
A do bezvýznamnosti se proadají i březohorské doly. Těžba stříbra a olova totiž slábne. A nové doly se zarážejí jinde, tam, kde se objevila ložiska uranu.
K téhle rudě se neváže žádná duchovní záře ze Svaté Hory. Protiklad hlubin a nebes se zpřetrhal. Svatá Hora se dál vznáší nad Příbramí, avšak poutníků na ni míří stále méně. I místních věřících.
Svatá Hora ta bazilika se totiž stala jen obyčejným kostelem. A všichni vědí, že noví kněží ze Svaté Hory musí mít státní souhlas.
„U těch bych se nezpovídal," odfrkne si Jakub Dolejš.
„Proč byste také měl?" zasměje se jeho syn, který obvykle přinese nějaký dárek. Jakub Dolejš je tak zaopatřený šálami, které zcela obsypaly ubohý věšáček v skříňce. Nakonec je už nechává v balíčcích a skladuje je ve skříni. A když nečeká syna, nosí dál na krku svůj ubohý havířský šátek. Přestože šály od Honzy v krámech nejsou k dostání.
„My tu teď budeme mít jiné kádry," pochlubí se jednou syn. „Sověty."
Jakub Dolejš a Ema nechápavě hledí na mocného muže z výboru.
„Sovětský inženýry, který nám přijedou pomoct s těžbou uranu."
"Že by znali něco, co bychom nevěděli my, staří havíři?" zaváhá otec.
„Jo,kdyby se vám starejm dalo věřit,„ mrkne na něj syn. „Vy si takhle vyřezávat figurky do bezléma a vést řeči. Holt doba se mění. A víte jak se mně ulevilo...? Víte, když jsem se cítil nrjbezpečnějc? Když Příbrami velel sovětskej kapitán. Těch pár měsíců po válce. Všechno bylo tak - jednoduchý," zasní se. "Když člověk něco nevěděl, zašel na komandaturu a kapitán rozhodl. Žádný váhání. Žádný složitosti. Novej, sovětskej člověk si neláme hlavu s pochybnostma. Poradil mi, když začala stará Kudláčková vyvádět kvůli Josefovi... Padlým dejte metál, tobě dáme funkci a ty rodiče zavřete, jestli nebudou mlčet. Takhle to rozsekl! - Tak takovíhle kofři nám přijedou poradit! Začíná nová doba!"
Jan Dolejš znovu zamrká na otce, a dokonce i na sestru. S podivnou snahou o přesvědčivost. Pak se nadechne.
"Svatá Hora, na tu si za chvíli nikdo nevzpomene."

Panna Panna Marek Toman

Je možné být žena a chovat se úplně nezávisle? A lze mít partnerský vztah plně pod kontrolou? Hlavní hrdinka románu Panna Ema Dolejšová se o něco takového pokouší desítky let. Její zvláštní příběh se odehrává v Příbrami v době, kd... více

Komentáře (0)