Piráti ze Somálska
recenze
Povinnost kapitána (2013) / ThanyssNa světě existují mnohá místa, která by si k dovolenkovému pobytu zřejmě vybral jen málokdo. Jedním z nich je i pobřeží Somálska, zejména pak Adenský záliv, kde se to jen hemží moderními piráty na rychlých skifech a vyzbrojených převážně kalašnikovy. Zkrátka to není úplně nejlepší společnost, co byste si mohli přát. Faktem zůstává, že únosy v této části světa mají rok od roku vzestupnou tendenci. Byznys je byznys a peníze mocné lákadlo.
Píše se rok 2009, kapitán Phillips přebírá velení na kontejnerové lodi Maersk Alabama a připravuje se na plavbu nebezpečnými vodami kolem afrického kontinentu. Tento muž si je plně vědom rizika spojeného s touto trasou, na druhou stranu se ještě nikdy nestalo, že by si piráti zvolili za cíl loď s americkou vlajkou. To se má ovšem změnit. 8. dubna je loď napadena skupinou somálských pirátů. Kapitán je tak nucen čelit čtyřem ozbrojeným a odhodlaným mužům a přitom zachránit jak loď a její náklad, tak posádku, za níž nese plnou zodpovědnost. Začíná souboj vůle, pevných nervů a důvtipu.
Richard Phillips, jak ho vylíčil v knize Stephan Talty, na mě působil dojmem naprostého profesionála, který velmi dobře zná svou práci a dokáže si zachovat chladnou hlavu v situacích, kde by jiní začali propadat panice. Zvolený styl psaní, jenž nešetří ani ostřejšími výrazy, svou hovorovou formou výborně podtrhuje děj. Kniha by se dala volně rozdělit do dvou částí a to na linii odehrávající se na palubě Maersk Alabama a pro mě mnohem napínavější pozdější část, kdy se kapitán Phillips stává rukojmím pirátů na malém záchranném člunu, mířícím k somálskému pobřeží. Pokud jste si totiž do té doby mysleli, že ti hubení chlapíci zase nejsou tak zlí, budete své mínění muset změnit.
Sám život dokáže napsat hodně drsné příběhy a protentokrát se rozhodl, že Richard si sáhne až na samé dno svých psychických i fyzických sil a nechá ho čelit surovému bití i fingovaným popravám, neúspěšnému pokusu o útěk, počínající paranoie i nejistotě, zda ho opravdu někdo přijde zachránit.
Na tempu kniha ztrácí v pasážích, kdy sledujeme život Richardovy manželky v době jeho únosu. Některé části mi přišly příliš roztahané, i když chápu, že pro dokreslení situace by nebylo moudré je vynechat. Čtenář má tak možnost sledovat drama i z jiného úhlu pohledu, kdy je na rodinu vyvíjen tlak ze strany senzacechtivých novinářů, kteří postupně zaplaví okolí domu a jen čekají, kdy se objeví někdo, koho by mohli vyzpovídat. Ovšem v takových chvílích se v lidech probouzí i solidarita a ochota pomoci svému bližnímu jakýmkoli způsobem. Příkladem budiž sousedé Phillipsových.
Povinnost kapitána je skutečný příběh, příběh o síle lidského ducha, o výdrži a chuti žít. Nutí vás zamyslet se nad tím, jak byste podobné situaci čelili vy. Možná si řeknete, že byste to nezvládli. Jak ale tvrdí sám kapitán, to si myslíte jen proto, že jste nebyli nuceni se něčemu takovému čelit. Teprve ve chvíli, kdybyste se museli něčemu tak dramatického postavit čelem, si uvědomíte, kolik jste schopni zvládnout. Je zbytečné ptát se, jestli to vydržíte, musíte si říct „Já to nevzdám“, stejně jako to udělal i třiapadesátiletý Richard.
Ve světle událostí, kterými si kapitán Phillips prošel léta páně 2009, se mohou některé naše starosti jevit jako banální, i tak si můžete z knihy odnést motivaci a až vás příště něco srazí na kolena, zatnete zuby, postavíte se zpříma a budete jí čelit tváří v tvář. A to nejdůležitější – zvládnete to.
„Klíčem k našemu úspěchu je skutečnost, že jsme připraveni zemřít, zatímco posádky nikoliv.“
Somálský pirát, wired.com, 28. července 2009
Povinnost kapitána Stephan Talty
Osmý duben roku 2009 začal pro kapitána Richarda Phillipse jako další běžný den – alespoň do chvíle, než na jeho plavidlo, zhruba dvě stě mil od Afrického rohu, zaútočili somálští piráti vyzbrojení puškami AK-47 a vnikli na jeho p... více