Po hlavě do podivna je PECKA!

recenze

Po hlavě do podivna (2023) 5 z 5 / JosefSorm
Po hlavě do podivna

Četba knihy „Po hlavě do podivna“ je jako intenzivně se zahledět na obraz Persistence paměti od Salvadora Dalího. Čím déle na dílem dumáte, tím více se noříte do hlubokého světa, do kterého vám autor otevírá dveře.

Autorka Martina Heš Hudečková nás zve do jedinečného světa plného vnitřních konfliktů, nečekaných cest a hlubokých emocí. Příběh dvou žen, Leily a Viky, které hledají odpovědi, náhle zjišťují, ževše, co považovaly za jisté, se stává čím dál podivnější.

Příběh je o hloubce přátelství a osudu, o hledání smyslu a vlastní identity. Martina přibližuje životy Leily a Viky s takovou intenzitou, že se stávají reálnými, jako byste je potkali na ulici. Leiliny vnitřní monology, pochybnosti, ale i odvaha se odráží na každé stránce, a čtenáři jsou vtaženi do jejího světa se vší jeho složitostí a otevřeností.

Příběh, který začíná v Praze a pokračuje v Helsinkách, aby skončil opět v Praze s obrovským zvratem, hraje na emocionální noty od začátku až do konce. Martina se hravě pohybuje mezi oběma zeměmi s lehkostí a Finsko na vás dýchne s neotřelou atmosférou, kterou dokáže nádherně vyjádřit „Je v pohodě být divná“ nás inspiruje k odvaze přijímat se takovými, jací skutečně jsme.

Surrealistický závan a snivost na nás hledí z každé stránky a je jen na nás, kam se jím necháme zavanout. Martina ponechává dostatek prostoru pro čtenáře, aby si udělal na vším úsudek sám, nesnaží se přibarvovat ani nutit do vypjatých emocí. V jejím jedinečném vyprávění, vonícím po dobré kávě na nás čekají niterné popisy a s nadsázkou vedené komentáře moderního života.

„Jak to děláme, že stíháme žít vlastní životy, sdílet je a současně sledovat a komentovat ty cizí?“ citace, která vystihuje postoj Leily nejen k sociálním sítím, ale k celému životu. Ztráta a nalezení, přátelství a osobní růst - to všechno vychází na povrch až v těch nečekaných chvílích, které všechno změní.

Při četbě na mě dýchly atmosféra a vnitřní ženský svět z Paní Dalloway od Virginie Woolf a modernismus z knihy Hodiny od Michaela Cunninghama, snivost surrealismu, podivno modernismu, i chlad severské literatury. Jedinečný zážitek, jedinečná kniha.

„Po hlavě do podivna“ je více než jen kniha. Je to cesta skrze nitro ženského světa, přesně vykreslená, emotivní a přesto univerzální. Skvělá volba pro čtenáře, kteří touží po hlubokých emocích, životních cestách a poctivém nahlédnutí do světa ženského přátelství. Kniha, která zůstane s vámi dlouho poté, co přečtete.

Po hlavě do podivna Po hlavě do podivna Martina Heš

Příběh o ženském přátelství, vnitřní odvaze, hledání a (ne)nacházení. O tom, že když ti někdo zmizí ze života, může se do něj zase vrátit. Jenom třeba jinak, než sis představoval(a). více

Komentáře (0)