Popelka? Vůbec! Vesmírné drama o budoucnosti Země? No prosím!

recenze

Cinder (2012) 5 z 5 / Knižní_kout
Cinder

Kniha byla už dlouho v mém hledáčku a nejeden člověk mi říkal, ať si ji přečtu. Pořád jsem tato doporučení přehlížela, ale nechápu vůbec proč. Pohltila mě a na konci vyplivla jako kus zmačkaného papíru.

Jak už název napovídá, autorka si tu hraje s retellingem pohádky Popelky, ale velice a velice volně. Podoba s touto pohádkou je snad jen v maceše, nevlastních sestrách a asi i v plese. Jinak se připravte na zcela jiný příběh, kde hrajou velkou roli kyborgové, droidi, vesmírné nebezpečí, ale také láska.
Kombinace všech těchto přísad zapříčiní, že knížku slupnete během pár dnů a budete nutně potřebovat další díl (alespoň já to tak měla).
Předvídatelnost děje je tu trochu slabší. Nejhlavnější věc jsem uhodla už v půlce příběhu, ale nějak mi to nevadilo. Na konci celého příběhu jsem si tuto informaci potvrdila a byla spoko. Jinak celý příběh byl originál, takže za mě zcela něco nového a člověk se těšil na každou stránku, co mu svět a autorka připravily.
Cinder je šestnáctiletá mechanička, napůl kyborg. Člověk by si řekl, že to bude hlavní hrdinka na ránu, ale světě div se...není. Mnohé novodobé YA/NA hrdinky by jí její charakter mohly závidět. Byla radost s ní procházet celým příběhem a zažívat s ní nebezpečí, ale i tu lásku... Když už jsem u té lásky, tak Kai...ach, jak ten tu sedí. Je dokonalou ukázkou hrdiny, který nemusí být namachrovaný, svalnatý a naegovaný blbeček. Jeho charakter a projevy jsou samy o sobě projevem toho, že jdou holky do kolen.
Hlavní záporáky budete nenávidět, vedlejším postavám budete také fandit a zamilujete si je či budete nenávidět, to vám slibuji.

Zkrátka, co o tom ještě říct? Snad jen...kdo to ještě nečetl, přečtěte si to! Prosím!

Moc děkuji Humbooku a Humbook blogerům, kteří mi umožnili si knihu v rámci recenze přečíst.
~°~
HODNOCENÍ M: 5/5


Cinder Cinder Marissa Meyer

Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (rob... více


Komentáře (0)

Přidat komentář