POSLEDNÍ LÉTO

recenze

Poslední léto (2024) 3 z 5 / Knižní střípky
Poslední léto

143/2024
POSLEDNÍ LÉTO
DOROTA AMBROŽOVÁ
Nakl. LISTEN
Rok vydání 2024
216 stran

Provokativně drzá zpověď mladé dívky o komplikovaném čase dospívání. Toto je první věta z anotace a naprosto přesně vystihuje tento příběh.

Hanku poznáváme při nástupu na gymnázium a provázíme ji až po ukončení prvního ročníku vysoké školy. Nevíme, jaká byla v dětství, ale její období dospívání se nese v duchu odsudku všeho a všech. Nemá moc kamarádů, s rodiči je na kordy – hlavně tedy s matkou, hulí jak fabrika a utápí se ve svých splínech.

Asi chápu poselství této knihy. Autorka se nám snažila na Hance ukázat, jakými problémy dnes trpí dospívající, jak se dívají na svět, jak vnímají autority, co je trápí, jací vlastně jsou. Určitě to tak nemají všichni, ale bude jich hodně. Já sama jsem po této knize nakonec sáhla proto, abych se do jisté míry ujistila, že puberta mé dcery není až tak výjimečná a může to být někde podobně, ideálně hůře, ať se trochu hodím do klidu . No tak to se úplně nepovedlo. Byť jsem Hanku v mnohém chápala, zároveň mě někdy strašně štvala.

Každopádně musím paní autorku moc pochválit za to, jak velice realisticky dokázala nelehké dospívání jedné dívčiny popsat. Občas jsem si říkala, proboha, proč to čteš, když to doma zažíváš.

Byly situace, obzvláště při konfrontacích s matkou, kdy jsem se v nich sama viděla. A chápala jsem bezmoc maminky, kdy prostě i kdybyste se rozkrájela, tak neuděláte nic.

Co říci závěrem? Doporučuji? Rozhodně ano. Komu? Všem rodičům dospívajících dívek. Pomůže vám tato kniha lépe pochopit vaše dcery? Možná ano, možná ne. Ale zkusme věřit, že jednou bude zase dobře.
(ZÁŘÍ 2024)


Poslední léto Poslední léto Dorota Ambrožová

Provokativně drzá zpověď mladé dívky o komplikovaném čase dospívání. Zapovězená láska, vymezování se vůči učitelům i rodičům, sny a naděje, které nevyhnutelně naráží na realitu. Jak dospět a najít vlastní cestu, když k vám ti, od ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář