Prokletí domu v L.

recenze

Tajemství domu v L. (2024) 5 z 5 / honeybee
Tajemství domu v L.

Když se mi do rukou dostala novinka Šárky Andrlové Tajemství domu v L., hned jsem se pustila do čtení. Jedná se o autorčinu druhou knihu, její prvotinu – Cestu do blikajícího pekla – jsem před pár lety četla jedním dechem, takže jsem byla moc zvědavá, co si pro čtenáře připravila spisovatelka tentokrát. Musím říct, že mě kniha opět pohltila a dokud jsem nedočetla, tak jsem nad knihou často přemýšlela a lámala si hlavu mnoha otázkami, na něž se mi odpovědi dostalo až na samém konci.

V románu nás čekají dvě časové linky, které se po kapitolách střídají. Rokem 2008 nás provází Jitka a její dcera Jana a rokem 2018 Anna a její manžel Václav. Jitka právě ovdověla a má mnoho práce sama se sebou, natož, aby se dokázala starat o svoji sedmnáctiletou dceru. Když jim do života vstoupí Roman (matčin nový přítel), obrátí to naruby životy oběma ženám. Anna s Václavem se z Prahy stěhují do domu, který se nachází v obci, z níž Václav pochází. Přinese jim nový život štěstí? Jaké bude soužití se sousedem Karasem? A co Jitka a její mladší přítel Roman? Co když není nic, jak se zdá? A jaká tajemství ukrývá dům v L.? Užijte si skvělý čtenářský zážitek, který na vás čeká na stránkách tohoto psychologického románu s krimi prvky.

„Venku si pohazoval klíčky od auta a čekal, až se Anna odlepí z místa. Ta koukala na sousedovo okno, Zdálo se jí to, nebo se za záclonou skrýval ten starý muž, který před nimi utekl, když přijeli?“

Autorka umí své čtenáře zaujmout od první stránky, postupnými náznaky a narážkami vám do hlavy nasadí mnoho otázek a probudí vaši zvědavost, která vás přiměje otáčet stránku za stránkou, dokud nedočtete k závěrečnému epilogu, který skvěle zakončuje celou knihu. Ale zároveň si řeknete, že byste rádi věděli, co bylo s hlavními hrdiny dál.

Knížka je velmi čtivá, plná dialogů, nebo myšlenek hlavních hrdinů. Autorka své hrdiny nešetří a ukazuje nám často složité a propletené mezilidské vztahy. Nechte se překvapit, co vše spojuje Jitku, Janu, Annu a Václava.

Ani do této knihy autorka neopomněla vložit svoji zkušenost se závislostí a opět nám ukazuje nehezkou stránku, jak taková závislost dokáže člověka dostat na úplné dno.

Nejen dům v Loužeticích má své tajemství, ale i jednotliví hrdinové si v sobě nosí svoje tajemství, například Anna se snaží odhalit tajemství svého původu. Podaří se jí to? Nebude nakonec zklamaná?

„Karas strnul a nevěřícně koukal na ženskou siluetu, která mu pohybem ruky dávala najevo, aby šel blíž. Ale nohy jako by mu vrostly do země, nebyl schopen udělat ani krok. Ta žena mu někoho připomínala.“

Knihu bych doporučila všem, kteří si rádi přečtou psychologický román s propletenými mezilidskými vztahy, román, kterému nechybí napětí a vyhrocené situace, a který provokuje vaši fantazii a nejednou vás přiměje k zamyšlení.

Budu se těšit na další autorčiny knihy.


Tajemství domu v L. Tajemství domu v L. Šárka Andrlová

Tajemný dům na malém městě skrývá děsivou minulost. Zdálo by se, že život v Jizerských horách plyne pomalu a nic moc se tu vlastně neděje. Jenže zdání občas klame a pod povrchem se zde odehrávají dramatické lidské osudy. Ponořt... více


Komentáře (0)

Přidat komentář