Kniha svou anotací slibuje dosti zajímavý příběh o lidech, žijících ve vesmírné lodi, protože na Zemi není možný život. A právě teď nastal čas, vyslat některé lidi zpátky, aby zjistily nynější podmínky. Na Zem je posláno 100 vězňů, jejihž životy v případě neúspěšné výpravy nebude nikdo postrádat, ale pokud v pořádku dorazí na Zem a tam budou dobré životní podmínky, z těchto 100 lidí se stanou hrdinové a zbytek lodi se bude konečně moci vrátit na Zem.
Kniha Vám však nabídne mnohem více. Příběh je velmi rozmanitý a já jsem si děj opravdu užívala. Sledovat 100 mladých lidí poprvé na Zemi bylo velmi dobře napsané. Kromě toho, každý z nich měl svou budoucnost, která ho dovedla do vězeňské cely a čtenář tedy postupně zjišťuje různá tajemství každého z hlavních hrdinů.
Dějem nás provází 4 postavy: Clarke, Wells, Bellamy a Glass. Zatímco první tři nám umožňují pohled na první stovku na Zemi a jejich rozhodnutí, Glass zůstala na kosmické lodi a díky ní se dozvídáme, čemu všemu musí obyvatelé lodi čelit.
V příběhu se setkáváme s nástrahami, která Země přináší našim hrdinům, můžeme sledovat jejich spory a dohady, protože nikdy není možné, aby všichni souhlasili s jednou a tou samou věcí. V knížce se však objeví i láska a komplikované vztahy.
Také zjišťujeme, že v kosmické lodi začíná obyvatelům docházet kyslík. Jak to jejich kancléř vyřeší, když od prvních 100 lidí na Zemi nemá žádné zprávy a tím pádem neví, jestli je Země obyvatelná?
Tato kniha mě opravdu mile překvapila a jsem strašně ráda, že jsem si jí mohla přečíst. Příběh je skvěle napsaný, čtenář se při čtení nenudí a je neustále zvědavý na to, co bude na další stránce. Překvapila mě také psychologická stránka knihy. Hlavní i vedlejší postavy mají skvěle propracované charaktery a mě opravdu bavilo sledovat jejich vztahy, hádky apod.
Tuto knihu určitě všem doporučuji. Nenašla jsem v ní snad žádnou chybu, která by mi vyloženě vadila. Samotný konec mě opravdu zaskočil a já jsem už teď zvědavá a natěšená na pokračování.
Prvních 100 Kass Morgan
Od ničivé nukleární války žije lidstvo ve vesmírných lodích vysoko nad radioaktivním povrchem Země. Nyní je však sto mladých delikventů, které společnost považuje za postradatelné, vysláno na nebezpečnou výpravu s cílem znovu kolo... více