RC: Jen jeden den

recenze

Jen jeden den (2014) 5 z 5 / Nelin
Jen jeden den

Nadšení a zklamání! To cítím. Nadšená jsem z toho, jak moc se mi kniha líbila. Zklamání cítím kvůli konci, který je podle mě zakončený příliš otevřeně, ale zároveň dokonale. Dohání mě k šílenství, že nevím, jak to je dál. To mě přivádí k dalšímu citátu:

"Skončili jsme v nejlepším."

Kniha obsahuje i pár citátů a postřehů ze života, na které by člověk měl za každou cenu pamatovat. Celý příběh točil okolo Shakespeara, ale nemyslete si, že je to nějaký román přímo o něm, to vůbec ne. Jde o to, že Shakespearovi hry se stanou klíčem k Allysoninu štěstí. Alespoň já to takhle vnímám.

Allyson je hodná dívka. Většinou však vzorné chování dříve nebo později omrzí. Allyson se za jediný den změnila. Podle mě prošla velkou změnou. Naučila se, jak se ztratit a znovu se najít. Dokázala se postavit své mamce (Ze které bych se asi zbláznila...), což si říkalo o velkou dávku kuráže a odvahy. Byla mi sympatická už od první kapitoly a pak jsem jí měla ráda čím dál víc a víc.
Willem je prostě rebel. Zamilovala jsem si ho. Možná to je tím, že mám kamaráda, který mu je trochu podobný, co se týče chování, ale to je vedlejší. Willem je lamač dívčích srdcí a ráda bych o něm napsala víc, ale bohužel toho moc nevím.

"Hledám jehlu v továrně na jehly."

Pak je tu Dee. Toho jsem si neuvěřitelně oblíbila už v té chvíli, kdy o něm v knize padla první slova. Gay nikdy žádnou knihu nepokazí, právě naopak. Líbí se mi, že se autorka nebála ho vytvořit.

Postavy byly úžasně zpracované a hlavně obyčejné. Všechno to byly lidi, ne dokonalý naivky nebo superhrdinové. Všichni měli záporné i kladné vlastnosti a to je celé kouzlo!

V této knize se pořád něco děje, nikdy jsem se nenudila. Je rozdělená na dvě části. Tu první jsem měla zanedlouho přečtenou a byla jsem nadšená. Pak jsem se však začala bát, že ta druhá část mě bude nudit, protože jsem si nedokázala představit, co by se tam tak mohlo odehrávat. Měla jsem pocit, že všechno, co se mělo stát, se už událo. Proto jsem Jen jeden den asi na týden odložil a pak jsem se strachem začala číst. Jak se ukázalo, moje bázeň byla zbytečná, protože autorka dokáže psát i o běžném dnu, v němž se nic zajímavého neudálo, neskutečně čtivě a poutavě.
Autorčin styl psaní je lehký a snadno se na něj zvyká. Nezabývá se zbytečnými popisy okolí a věnuje se především postavám a hlavnímu ději.

Ráda bych vytkla, že nic z toho by se stát asi nemohlo, že to není opravdové, ale věřím v zázraky a náhody, proto mi to nevadilo.

~~~

Obálka se mi celkem líbí. Není přeplácaná a myslím, že by v knihkupectví dokázala i zaujmout. Je sice nevýrazná, ale po přečtení citátu, který je na ní napsaný, asi by čtenář, jenž má v oblibě romány, YA a NA, neodolal.

DOPORUČUJI!

Jen jeden den Jen jeden den Gayle Forman

Když americká studentka Allyson potká během svého výletu do Evropy na pouličním představení Shakespearovy hry Večer tříkrálový bezstarostného holandského herce Willéma, okamžitě mezi nimi přeskočí jiskra. A když je osud na druhý d... více

Komentáře (0)