Recenze knihy Agnessa: Zpověď ženy stalinského čekisty od Míry Jakovenko
recenze
Agnessa: Zpověď ženy stalinského čekisty (2021) / actavisKdyž se ponoříte do stránek knihy Agnessa: Zpověď ženy stalinského čekisty, otevře se vám fascinující pohled na život jedné ženy. Autorka Míra Jakovenko nás zavede do světa Agnessy, ženy, která zažila mnoho vzestupů a pádů, ať už v lásce, rodině, nebo společnosti.
Agnessa je skutečně unikátní postava, která nás zároveň zasáhne a zanechává nás s otázkami ohledně toho, jaký přístup k ní máme zaujmout. Její životní příběh je plný protikladů - byla manželkou vlivného čekisty, ale také zažila strastiplnou cestu lágrů a ztrát. Její schopnost zachycovat a popisovat drobné detaily každodenního života nás vtáhne do atmosféry té doby.
Knížka nám ukazuje, jak složitá byla doba, kdy se odehrávala. V knize je názorně zobrazeno, jaké to bylo žít ve stínu totalitního režimu. Byla to éra, kdy vnější lesk a bohatství maskovaly utajené problémy a utrpení lidí. Agnessina pohrdavá přezíravost vůči těm méně zdatným nebo neschopným, spolu s jejím závazkem k patriarchy a manželství, odráží odraz společnosti té doby, kde hierarchie a tradice silně formovaly životy jednotlivců.
Jedním z hlavních témat knihy je kontrast mezi vnějším zdáním a skutečnou podstatou člověka. Agnessa nám ukazuje, že za leskem a krásou se může skrývat složitý vnitřní svět, plný otázek a konfliktů. Její vztahy s různými muži, od prvního manžela až po Mironova, nám připomínají, že lidské city jsou často plné složitostí a nejistot.
Kniha Agnessa: Zpověď ženy stalinského čekisty nás vtahuje do světa silných emocí, lidských vztahů a konfliktů v době, kdy se láska a zrada, světlo a temnota prolínaly v nejneočekávanějších podobách. Míra Jakovenko nám umožňuje nahlédnout do minulosti, abychom lépe porozuměli své současnosti a sami sobě.
Děkuji nakladatelství Maraton za možnost seznámit se s touto knihou.
Agnessa: Zpověď ženy stalinského čekisty Agnessa Mironovová
Ústní vzpomínky Agnessy Mironovové (1903–1982), které zaznamenala orální historička Mira Jakovenková, poprvé otevírají dveře do pokojů a salonů Stalinových katů, nejvýše postavených důstojníků sovětské tajné policie během čistek v... více