Recenze nad močálem
recenze
Světla nad močálem (2021) / CallwenKe knize Světla nad močálem a potom i ke Tmě pod srdcem jsem se dostala díky #spoluprace s @humbook a #humbookblogeri za což moc děkuju.
Kniha vypráví příběh o Leně, která se dostala do posmrtného života mezi bludičky tím, že si vzala život. Má však sedm let, aby močálu přinesla lidskou oběť, jinak se bludičkou nemůže stát. Po nedorozumění s Moranou, královnou Temného Navu je však lhůta zkrácena na sedm dní, takže se Lena vypravuje zabít trýznitele jejich močálu, což ji přivede hluboko do Temného Navu.
Lenu jsem na jednu stranu měla ráda díky tomu, že byla odvážná platit za své chyby, ale na druhou stranu jsem ji nemusela, protože se dostávala do potíží tím, že nebyla dost silná, aby vzala život člověku.
V knize je nastíněna i slabá romantická linka, kterou jsem ze začátku moc nemusela, ale potom mi přirostla k srdci a doufám, že v druhém díle konečně budou spolu.
Světla nad močálem jsou další knihou se slovanskou mytologií. Je zde třeba Morana a Kostěj, které jsem blíže poznala v Dceři zimy. Avšak bludičky nám ukážou Temný Nav z úplně jiného úhlu, který se mi opravdu zalíbil a ještě ke všemu byl velmi reálný díky tomu, jak ho autorka popsala.
Příběh měl všechno. Zápletka byla velmi originální, děj napínavý a nepředvídatelný, svět nádherně zpracovaný a sympatické postavy. V jednu chvíli jsem pomalu nevěděla kdo je klaďas a kdo záporák, takže oceňuji.
Kniha se četla rychle, je nádherně graficky zpracovaná a vůbec se nedivím, že vyhrála Hvězdu inkoustu.
! Doporučuji !
Světla nad močálem Lucie Ortega (Navrátilová)
Vydejte se do světa bludiček. Vítězná kniha 4. ročníku soutěže Hvězda inkoustu. Lena si vzala život naprosto dobrovolně – mezi lidmi už žít nemohla. Teď je z ní navka, budoucí bludička. Aby se jí skutečně stala, musí kromě nový... více