Světla nad močálem přehled
Lucie Ortega (Navrátilová)
Světla nad močálem série
1. díl >
Vydejte se do světa bludiček. Vítězná kniha 4. ročníku soutěže Hvězda inkoustu. Lena si vzala život naprosto dobrovolně – mezi lidmi už žít nemohla. Teď je z ní navka, budoucí bludička. Aby se jí skutečně stala, musí kromě nových dovedností zvládnout to hlavní: nalákat do močálu lidskou duši. Jenže po střetnutí s nepřátelskou strigou má na splnění úkolů místo sedmi let jen sedm dnů. Lena u bludiček našla milující rodinu a udělá cokoli, aby s nimi mohla žít i nadále. Zvládne přivést duši člověka, nebo ji čeká věčné zatracení?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Světla nad močálem. Přihlašte se a napište ho.
Tuto knihu jsem si vybrala kvůli slovanské mytologii a nádherné obálce, která mne hned zaujala. Ze začátku jsem se trochu bála, že to bude kniha jen pro mladší ale zaujaly mne odstavce na začátcích kapitol a Lenin "živý" život. Po zvratu na plese jsem knihu dočetla na jeden zátah. Poté co Lena začne bojovat sama se sebou, morálními hodnotami, všemi demony, kteří szřírají jak ji, tak ostatní, jsem dostala užasnou knihu, která nabídne zábavnou mytologickou stránku a temnou psychologickou rovinu. V knize je hodně témat k zamyšlení, je neskutečně vtipná a temná zároveň, není to jen fantasy, není to jen YA, je tam toho mnohem více.
"Světlo se přeceňuje. Pravdou je, že ty nejzajímavější věci vždycky rostou v temnotě."
Buď zdráv, poutníče! Vítám tě na dně močálu. Rozhodla jsem se spáchat sebevraždu. Bylo překvapením, když jsem se vzbudila jako navka. Budoucí bludička. Abych se jí stala, chybí jediné - nalákat lidskou duši do zrádných vod a počkat, až krutě zahyne. Zní to jednoduše, že? Nalej si z číše víno, co voní po zlomených srdcích a vydej se se mnou na moji pouť....
Miluji slovanskou mytologii. Autoři nemilují přirovnávání knih. Ale já to stejně udělám. Trilogie Zimní noci, moje srdcovka, tu mi tahle boží kniha připomínala. Příběh s přesahem, plný bájných bytostí jako bludičky, rusalky, duchové, víly, démoni, strigy, vlkodlaci, upíři a další. Každá kapitola začíná úderným moudrem. Není zde žádná přiblblá romantická linka, postavy fungují perfektně samostatně. Každá je propracovaná, u žádné nenastane šokující zvrat, ale nevadilo mi to.
"Lidská společnost je eticky retardovaná, morálně chromá. Lidé přesvědčili sami sebe, že stojí na samém vrcholu evoluce. Jenže to si myslí i kolonie švábů, která dočasně ovládla něčí spižírnu."
Lucie Ortega je mi blízká. Už jen tím, že na stará kolena se hodlá odstěgovat do temného lesa, kde bude žít se třinácti černými kočkami. Budu o hvozd vedle. A koček možná bude více. Luci, máš u mě bodík za Kostěje Nesmrtelného, dneska se ta postava málokde vidí!
Občas mi vadilo neustálé podceňování se hrdinky, nebylo to nutné. Zároveň až do konce jsem si nebyla jistá, jakým směrem se bude příběh ubírat a to miluji. Žádná prvoplánovast, ale čisté dojetí a smutek nad koncem prvního dílu. Morální kompas se celou dobu točí jako splašený. Kdo rozhoduje, co je zlo a co dobro? Hodnotím 4,5/5 a určitě doporučuji!
"Když se čas krátí, cenné věci ztrácejí svou hodnotu a obyčejné věci se stávají cennými
Knižní novinky (15. týden)
11.04.2021
„Znecitlivění je dar z nebes, nebo z podsvětí, přijde na to.“
„Čelit realitě bez sarkasmu je asi jako pracovat s kyselinou bez ochranných rukavic.“
„Pro lidi má cenu jen to, co se dá sežrat.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Světla nad močálem v seznamech
sebevražda deprese nadpřirozené bytosti česká fantasy psychické problémy bludičky pro dospívající mládež (young adult) fantasy sebeláska pohádkové postavy slovanská mytologie
2021 | Světla nad močálem |
2022 | Tma pod srdcem |
2023 | Soumrak Edenu |
2020 | Strážci Pečeti |
2015 | Od všeho trochu |
Knížka nebyla špatná, slovanská mytologie opravdu má něco do sebe, ale čekala jsem asi trochu víc..
Když jsem o knize navíc přemýšlela trochu víc i z pohledu, že je určená pro mládež, trochu mě mrzí, jak je v knize nastíněný motiv sebevraždy jako řešení problémů hlavní hrdinky.