Soumrak Edenu přehled

Soumrak Edenu
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520420/bmid_soumrak-edenu-pMQ-520420.jpg 4 89 89

Dva tisíce let po odchodu andělů je Eden sužován úpadkem, jehož příčina zůstává neznámá. Pravověrní z něj viní Heretiky a jejich zapovězenou magii, a napětí mezi oběma skupinami nebezpečně stoupá. Chrámová tanečnice Ada Efron žije posledních sedm let jako Pravověrná. Tají své heretické kořeny a snaží se zapomenout na to, že kdysi přísahala pomstu vrahovi svých rodičů. Když je však její identita prozrazena a její nový život se ocitne v troskách, Ada ví, že přišel čas odplaty. Dokáže zjistit, co se přesně stalo o Noci velké očisty, kdy její rodiče zemřeli? Stihne vraha najít, než v Edenu vypukne válka? A pokud ho najde, bude dost silná, aby ho porazila?... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Soumrak Edenu. Přihlašte se a napište ho.

Áňa 998
23.11.2024 4 z 5

Od Lucie Ortegy jsem si už dlouho chtěla něco přečíst. Mám ve svém knihomolském okolí několik čtenářů, co od autorky něco četli a měla jsem od nich doporučení. Trošku naproti mi vyšla sama autorka, která mi nabídla knihu Soumrak Edenu k recenzi. Byla jsem zvědavá, i když jsem se podle anotace trochu bála, co mě v knize čeká.
Už po několika stranách je jasné, že autorka přesně ví, co chce psát. Kniha je vystavěná na pevných základech a je znát, že celý příběh je pečlivě, cihlu za cihlou stavěný. To mi asi pomohlo knize "uvěřit" a zapomněla jsem tak i na drobnosti, kterých jsem se bála, jako je magie, víra, rozdělená společnost..
Co se musí nechat, tak to je originalita příběhu. Hodně jsem přemýšlela, jestli jsem se s takovou knihou už někdy setkala a víte co? Asi ne. A pokud ano, tak jí Soumrak Edenu strčil do kapsy.
Co mi dělalo problém, tak to byly postavy. Docela se mi ze začátku pletly a já si lámala zuby. Ale postupem času si postavy šly vlastní cestou a já si to srovnala. Ale děj byl popsán parádně, tam jsem věděla kde jsem. A to říkám jako čtenář, který nemusí popisy!
Trochu jsem se bála, jak všechno bude dohromady fungovat. Je tu hodně témat, je tu co řešit, i romantika se tu najde.. A hlavní postava Ada? Úplně skvělá, moc mě bavila.
Jsem ráda, že jsem si na první setkání s autorkou dala tuhle knihu a mám určitě v plánu i další knihy, které napíše.

Nada-ctenarka
19.09.2024 5 z 5

Překvapivě obsáhlý a skvělý příběh. Anotace mě moc nenalákala, ale díky recenzím, jsem se do knihy pustila. A dostala jsem víc, než jsem očekávala. Autorka má skvělou fantasii a její styl vyprávění je velmi živý. Příběh vás strhne od první stránky a za mě si toto prostě musíte přečíst.

HankaKonadra
10.09.2024 5 z 5

Soumrak Edenu nás zavádí do temného fantasy světa, kde je společnost ovládána pevně zakořeněnými předsudky, strachem a vírou. V tomto světě jsou ženy považovány za bytosti, které je třeba zkrotit, nemají právo rozhodovat o svém osudu a muži jsou pány tvorstva. Autorka mistrně vykresluje atmosféru dusivé totality, kde se každý krok mimo zažité normy trestá, a strach z blížící se záhuby žene společnost k fanatismu, který si hledá viníky mezi těmi, kteří se odchylují od víry.
Hlavní hrdinka, s níž budete bezesporu soucítit, se snaží vymanit z okovů předsudků a najít svou vlastní cestu v tomto nelítostném světě. Její odhodlání čelit útlaku, bojovat za svou svobodu a odhalit svou minulost je jedním z hlavních tahounů příběhu. Navíc se v jejím osudu objevuje sexy padlý anděl, jehož přítomnost dodává příběhu romantické napětí i nečekaný morální rozměr.
Přestože jde o fantasy příběh, Soumrak Edenu má hluboký přesah do současnosti. Skrze svou temnou dystopickou vizi autorka nabízí reflexi toho, jak snadno lze společnost zmanipulovat strachem a jak se můžeme nechat pohltit předsudky a nenávistí. Tento román není jen o boji mezi pohlavími či o epických soubojích dobra a zla, ale především o vnitřním boji člověka za to, aby si udržel svou lidskost a neztratil naději v lepší budoucnost.

Společnost vedená ke slepé poslušnosti se tváří v tvář svým tyranům stávala bezmocnou.

"Není většího zvěrstva, než co dokáže člověk udělat člověku."

"Občas se ptám, jaký důvod jsem jim dala, aby mě tolik nenáviděli." "Od kdy lidi potřebují k nenávisti důvod?"

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Soumrak Edenu v seznamech